Vremenska prognoza za Austriju: Malo hladnije vreme za kraj leta

22.08.2018

U Beču je juče bio 30. dan zaredom da su temperature bile preko 30 stepeni. Dugo očekivano rashlađenje u Austriji dolazi već od petka.

Posle visokih temperatura koje su u Austriji trajale čak 30 dana, očekuje  nas umereno do pretežno oblačno i nestabilno vreme. Lepše vreme će trajati do četvrtka, a zatim, od petka, u Austriju stiže zahlađenje. Austrijski meterološki centar predviđa hladniji talas u čitavoj Austriji.

Vrućine i visoke temperature vazduha zadržaće se do četvrtka, pa se ljubiteljima kupanja i sunčanja preporučuje da iskoriste naredne dane za ovu vrstu rekreacije.

Od petka se očekuje pojačan vetar koji stiže iz planinskih delova zemlje i napokon, pravo rashlađenje na jugu i istoku zemlje.

Opasnost od oluje i nevremena se povećava od petka

U petak se očekuju i jake oluje, posebno iz Koruške preko Štajerske do Burgenlanda. Mogući su grad, kiša i pljuskovi. Slična prognoza se očekuje i u subotu. Uprkos nevremenu visina temperature vazduha će u nekim delovima zemlje biti do 30 stepeni, posebno na istoku i jugoistoku. Međutim, na području od Vorarlberga do severne Gornje Štajerske temperature će pasti na 19 do  25 stepeni  Celzijusa.

U nedelju, hladniji talas zahvatiće celu Austriju, kada se očekuju i povremeni pljuskovi, sa dnevnim temperaturama od 13 do 21 stepena.

Početkom sledeće nedelje temperature će biti ispod proseka za ovo doba godine, a već od sredine nedelje, za sam kraj avgusta,  ulazimo u period ugodnog i toplijeg vremena.

Leto 2018: Rekordno dugo toplo vreme

U  Beču je juče bio 30. dan zaredom da su temperature bile preko 30 stepeni. U Austriji , leto 2018. godine, biće zapamćeno po  ekstremnim temperaturama koje su bacile u senku do sada nezapamćeno toplo leto 2003. godine.

Od kada se  meri temperatura u Austriji, leto 2018. godine je rekorder u dužini perioda sa neprekidnim vrućinama i dnevnim temperaturama iznad 30 stepeni Celzijusa.

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 
Beč: Zabrana roštiljanja na javnim prostorima zbog visokih temperatura

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava