Letnji raspust: Povećana gužva na putevima zbog početka raspusta

27.06.2019

Letnji raspust za učenike iz Beča, Donje Austrije i Burgenlanda počinje u petak i prema najavama ARBO-a očekuju se veće gužve na raskrsnicama u Beču i okolini, ali i na svim ostalim putevima.

Učenici iz Donje Austrije, Burgenlanda i Beča konačno će u petak 29. juna imati ocene u rukama posle čega će mnogi odmah krenuti na zasluženi odmor  letnji raspust.

Takođe njima se pridružuju brojni turisti iz Nemačke, jer i tamo počinje letnji praznici. Dakle, saobraćajne gužve i sati čekanja na granicama se očekuju već u petak popodne.

Već od petka 28. juna može doći do zastoja na putevima koji vode van Beča, i drugih  većih austrijskih gradova, kao što su Grac i Linc. Pored autoputeva koji vode prema zapadnim zemljama , treba računati sa gužvama i na putevima ka Mađarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Italiji, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Posebno na izlaznim saobraćajnicama iz Beča,  kao što su Altmannsdorferstraße, Triesterstrasse, Südosttangente, Donauuferautobahn, Ostautobahn, kao i južne magistrale, prema najavama ARBO-a, zastoji u saobraćaju su gotovo neizbežni.

Takođe u subotu 29.juna vozači moraju računati na čekanja u vozilu.

Mnogo strpljenja će biti potrebna i na graničnim prelazima Kufstein/Kiefersfelden u Tirolu i granični prelaz Walserberg u Salzburgu.

U nedelju se očekuje slična situacija na glavnim saobraćajnicama u Austriji, a ARBO-ov  informativni servis preporučuje da se vozači na vreme informišu i da za početak možda odaberu neko atipično vreme za putovanje.

Kako bi ste se blagovremeno informisali o stanju na putevima posetite zvaničan sajt ASFINAG-a. 

Savet:  Na put sa sobom poneti dovoljno tečnosti i hrane, proveriti ispravnost klima uređaja, pun rezervoar, igračake za decu i po mogućnosti imati alternativne rute. Nemojte zaboraviti da napravite pauzu bar svakih 2 do 3 sata kako biste se malo protegnuli i lakše nastavili putovanje.

Auto-put iz Austrije do Grčke

Uoči početka letnje turističke sezone, za saobraćaj je nedavno otvoren južni krak Koridora 10 u Srbiji.

Koridor 10 je jedan od najvažnijih panevropskih saobraćajnih koridora koji prolazi kroz Srbiju i povezuje Austriju, Mađarsku, Sloveniju, Hrvatsku, Bugarsku, Makedoniju i Grčku.

Vozači iz Srbije i regiona na putu ka Grčkoj i Severnoj Makedoniji imaće priliku da prođu kroz dva nova tunela i vide 33 izgrađena mosta u Grdeličkoj klisuri, koju sada preseca 26,3 kilometara autoputa.

 

Vinjeta

Austrijska policija i automatske kontrole elektronskih vinjeta pomno nadziru da li vozači imaju aktuelnu vinjetu za vožnju po autoputevima. S obzirom na cenu kazne isplati se kupiti je i zalepiti na pravi način, jer se bez važeće vinjete za motor na licu mesta plaća 65€, a za automobil 120 evra.

Ukoliko se vinjeta ne plati na licu mesta, sledi prijava policije. Kazne u tom slučaju iznose od 300 do 3.000 evra. Često se dešava da vozači vrše manipulaciju na vinjeti. U tom slučaju platiće kaznu do 240 evra za auto a 130 evra za motor.

Obavezna vinjeta u Austriji važi za sva vozila ispod 3,5 tone, što znači i za motore i može se kupiti na period od 10 dana, 2 meseca i godinu dana.

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Pasoš vam ističe, a već ste isplanirali odmor i rezervisali letovanje

 

Kladovo: Srpskom gradu dodeljen status „Biser-Dunava“

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava