Informacije i pravila: Gde i na koji način roštiljati u Beču?

08.06.2019

Sezona roštiljanja na javnim mestima za roštiljanje u Beču je počela. Želite da se nađete sa društvom i da lepo vreme iskoristite uz roštilj, ali je problem jer nemate svoju baštu? U Beču postoje javna mesta na kojima je dozvoljeno roštiljanje!

U Beču postoji 8 zona na kojima je dozvoljeno da se peče roštilj. Neke od njih, kao one u oblasti  Novog Dunava i deo na Dunavskom ostrvu na raspolaganju su za ovu vrstu zabave preko cele godine. Druge pak, kao što su zone na obroncima Bečke šume, su na raspolaganju samo od 1. aprila do 7. oktobra. Ta mesta mogu besplatno da se koriste svakoga dana i nije potrebna nikakva rezervacija. Treba samo poneti roštilj i naravno meso. U svim zonama postoje česme sa pijaćom vodom kao i sanitarni čvorovi (WC).

Međutim, na Dunavskom ostrvu i na severnoj obali Novog Dunava postoje 16 pojedinačnih mesta za roštiljanje gde ne morate poneti svoj roštilj, ali se ona moraju rezervisati unapred i njihovo korišćene morate platiti 10€.

Zbog velikog interesovanja preporučuje se da se ta mesta rezervišu bar četiri nedelje unapred. Posle izvršene rezervacije ili obavljene uplate, gradska uprava će vam poslati odgovarajuću potvrdu.

Kako rezervisati mesto za roštiljanje na Dunavskom ostrvu?

Uplata je moguće preko interneta ili uplatnicom koju ćete dobiti poštom. Potvrdu rezervacije obavezno poneti sa sobom kada krenete na roštiljanje. Napomena: U slučaju lošeg vremena ili ako ukoliko ste sprečeni da dođete u vreme koje ste rezervisali, novac koji ste uplatili se ne vraća. Rezervaciju možete otkazati, ali najkasnije deset dana pre zakazanog termina. U tom slučaju će vam novac biti vraćen.

Vodite računa da držite dovoljno odstojanja od trave, grmova i drveća kao i da se žar i pepeo obavezno odlažu u betonske posude koje je grad stavio na raspolaganje. Paljenje vatre na zemlji nije dozvoljeno zbog opasnosti od požara. Od zaljubljenika u roštilj se očekuje i da vode računa o higijeni i da otpatke odlažu u za to predviđene kante, odnosno posude. Psi su dozvoljeni samo na uzici i s korpom, a pečenje prasadi, janjadi i ostalih životinja na ražnju je zabranjeno. Kako bi se izbegao preterani dim, sme se roštiljati  samo na drvenom uglju, briketima ili  donesenim suvim  drvetom (nikako ne upotrebljavati sveža drva iz šume). Roštiljanje na plin je zabranjeno.

Informacije o lokacijama, praktične savete kao i pravila i instrukcije o sigurnom ophođenju sa vatrom na otvorenom prostoru dobićete u odeljenju magistrata MA 49 na stranici.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava