Izbori za Nacionalni parlament Austrije u nedelju 29. septembra

26.09.2019

U nedelju, 29. septembra 2019. godine održavaju se izbori za Nacionalni parlament, a pravo glasa imaju svi austrijski državljani koji su na dan izbora napunili 16.-tu godinu života.

(c) pixabay.com

Oko 6,4 miliona Austrijanaca u nedelju 29. septembra 2019. godine odlučuje o budućem političkom kursu zemlje, pošto na parlamentarnim izborima bira stranke koje će upravljati zemljom u narednih pet godina.

 Nacionalno veće (Nationalrat) sačinjavaju 183 poslanika. Najvažnije delatnosti Parlamenta su donošenje novih i izmene postojećih zakona, za koje poslanici glasaju na predlog Vlade, kao i kontrolisanje rada Vlade i ministara. Partija s najvećim brojem osvojenih važećih glasova od predsednika Republike po pravilu dobija ovlašćenje da sastavi novu Vladu. Mandat saveznih poslanika traje 5 godina od datuma prvog zasedanja u novom sastavu. Taj period se naziva „zakonodavni ili legislaturni period“.

U Beču mogu glasati sva lica koja na utvrđeni termin 9. jula 2019. godine imaju austrijsko državljantsvo i redovno mesto boravka u Beču, te su rođeni do 29. septembra 2003. godine (navršena 16. godina života).

Građanke i građani EU kao i državljani trećih država u Austriji nemaju pravo glasanja na parlamentarnim izborima.

Partije koje su uspele da se kandiduju za izbore na saveznom nivou  u Austriji:

ÖVP: Sebastian Kurz
SPÖ: Pamela Rendi-Wagner
FPÖ: Norbert Hofer
NEOS: Beate Meinl-Reisinger
GRÜNE: Werner Kogler
JETZT: Peter Pilz
KPÖ: Ivo Hajnal
WANDEL: Fayad Mulla

Na ovogodišnjim izborima 7 malih stranaka, a samo su KPÖ i „Wandel“ – uspeli da dobiju neophodni minimum 2.600 kako bi učestvovali na glasačkim listama u svih devet saveznih pokrajina . Ostalih pet se pojavljuje samo u pojedinim austrijskim pokrajinama:

Liste Gilt (Tirol und Vorarlberg)
BierPartei Österreich – BPÖ (Wien)
Sozialistische LinksPartei – SLP (Oberösterreich)
Allianz der Patrioten (Kärnten)
Christliche Partei Österreich – CPÖ (Burgenland)

 

Procedura

Krajem septembra svaki birač je poštom dobio tzv. Službenu informaciju o izborima/Amtliche Wahlinformation. U njoj je adresa izbornog lokala (sprat, broj sobe itd.) i broj pod kojim je glasač zaveden u registru.

Ako je neko zaturio tu informaciju, a prvi put glasa, adresu svog izbornog lokala lako može da pronađe u internetu. U Beču lokali rade od 7 do 17 sati, dok u ostalim pokrajinama radno vreme varira.

Lična isprava

Ko glasa u izbornom lokalu, treba obavezno da ponese sa sobom ličnu ispravu sa slikom (pasoš, ličnu kartu, vozačku dozvolu, studentsku ispravu i sl.). Ne bi bilo loše da ponesete i gore spomenutu Službenu informaciju. Na njoj je naveden Vaš broj na biračkom spisku, pa će Vas komisija lakše naći i brže ćete obaviti glasanje.

Glasanje za stranku i glasovi prednosti za pojedinačne kandidate te stranke

Pošto je utvrđen Vaš identitet, u lokalu dobijate izborni listić/Stimmzettel i koverat. Odlazite sami u kabinu i obavljate glasanje (stavljanjem krstića u kružić pored naziva partije koju želite).

Popise svih kandidata (plakate s imenima) kojima možete da date glas prednosti (Vorzugsstimme) naći ćete u izbornom lokalu odnosno kabini. Važno je da kandidat kojem dajete glas prednosti pripada istoj partiji za koju ste i inače glasali. Isto tako je bitno da njegovo ime ili broj pod kojim je na listi upišete u pravo polje na glasačkom listiću.

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Kristijan Kovačević, poslanik Socijaldemokratske partije Austrije (SPÖ)

Ispod znaka za partiju prvo ćete naći prazno polje pored kojeg piše Bundeswahlvorschlag (savezna lista), a ispod njega Landeswahlvorschlag (pokrajinska lista). Tu unesite ime/broj svog kandidata, pošto ste ga našli na pravoj listi. Imena kandidata koji su na listi Vašeg izbornog okruga (Regionalwahlkreis) već su odštampana na glasačkom listiću i potrebno je samo jednog zaokružiti.

Na kraju zatvarate koverat (ne lepite ga) i predajete ga predsedniku Izborne komisije koji ga pred vašim očima ubacuje u zapečaćenu urnu. I to je sve.

Izborna mesta u Beču su otvorena od 7 časova, a zatvaraju u 17 sati, dok su u pojedinim pokrajinama kraća radna vremena od 8 do 16, ili čak samo do 14 sati, u zavisnosti od broja birača.

Prve procene austrijski mediji objaviće u 17:30, a preliminarni konačni rezultat Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštava posle 19:30 časova.

 

Mogu li s izbornom kartom da glasam u svom izbornom lokalu?

Ako ste imali nameru da glasate poštom i naručili ste izbornu kartu, a onda ste se predomislili i 29. septembra želite da glasate u svom mestu stanovanja (izbornu kartu  niste ispunili i potpisali), možete da glasate i u svom izbornom lokalu. U tom slučaju kartu obavezno morate poneti sa sobom!

Tamo će vam je Izborna komisija uzeti, iz nje izvaditi glasački listić i predati vam ga s novim kovertom. Onda odlazite u kabinu, glasate i to je sve. Ako ste je već popunili i potpisali, vi ne smete da glasate u svom lokalu, jer niste na spisku birača. Ali je tamo možete predati, kao i u svakom drugom lokalu u celoj Austriji.

Na zvaničnoj internet stranici Grada Beča pročitajte Izbori – Mali bečki izborni rečnik. 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Vanredna politička situacija u Austriji: Štrаhe posle video-skаndаlа dao ostаvku

Izbori jedino rešenje: Sebastijan Kurc najavio prevremene izbore u Austriji

 

Dvojno državljanstvo: Dodela austrijskog državljanstva Turcima pod lupom

BUDUĆNOST SRBIJE: Na miting u Beograd došle pristalice iz celog regiona! 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava