Korona test: Gde možete uraditi PCR test u Austriji

11.05.2020

PCR test se smatra pouzdanim korona testom i radi se na uzorcima uzetim iz gornjeg respiratornog trakta, iz grla i nosa.

(c) pixabay

Ukoliko ste  planirali da putujete u neku drugu zemlju, pod uslovom da je dozvoljen ulazak, uglavnom je potreban test na korona virus takozvani  PCR test, a postoji i Elisa test. Svakako proveriti koji se testovi traže u kojoj zemlji, da vas na granici ne bi dočekalo neprijatno iznenađenje.

PCR test se smatra pouzdanijim korona testom i radi se na uzorcima uzetim iz gornjeg respiratornog trakta, iz grla i nosa, koji sadrže mešavinu sluznice i pljuvačke. Uzorci se u specijalizovanoj laboratoriji testiraju na SARS-CoV-2, a Testiranje traje nekoliko sati, a rezultati su obično dostupni nakon par dana, što bi moglo da zakomplikuje situaciju u kojoj test ne bi smeo da bude stariji od tri dana.

U Austriji možete uraditi dve vrste testova:

-Monekularno-biološki test tj. PCR test pri čemu se uzima uzorak iz ždrela. Utvrđuje se da li ste inficirani u ranom stadijumu.
– ELISA test na antitela , koji dokazuje da je infekcija u odmaklom stadijumu ili da ste bili inficirani.

 

Na sledećim mestima možete da zakažete termin da se uradi PCR-test:

www.confidence.at na aerodromu Beč u prizemlju, cena EUR 190, rezultati se dobijaju za 3 -6 sati. Test je moguć iako ne putujete avionom, potreban je termin koji moćete zakazati putem broja telefona +43 (0) 1/368 4554 ili e-pošte office@confidence.at

www.labors.at u Beču cena 140 evra, Rezultat se isključivo dobija poštom nakon 48 sata ili pomoću registracije na njihovom portalu. Potrebno je ugovoriti termin pomoću telefona: +43 (0) 1 260 53-0
www.synlab.at  Cena  140 evra, rezultati za 24-48 sata, potrebno je ugovoriti termin na +43 (0) 1 545 31 82

Laboratorija Baden (Donja Austrija, kod Beča) , cena 120 evra , rezultati za 24 – 28 časova. Uzorkovanje radite sami, a testovi se uz prethodni termin putem telefona +43 (0) 2252/48 310 preuzimaju u laboratoriji. Rezultat stiže poštom ili preko internet portala.

www.novogenia.com preko internet prodavnice možete da poručite PCR test ili test na antitela po ceni od 175 evra, a da ga i lično ubacite u posebno prijemno sanduče u gradu Eugendorf kod Salcburga.
Laboratorija Dr. Schobersberger u gradu Steyr, 110 evra, rezultati za 48 časova,a potrebno je ugovoriti termin putem telefona +43 (0) 7252/80514

 

 

Ulazak u Srbiju uz negativan PCR test ili samoizolaciju

Državljani Srbije mogu da uđu u Srbiju i kreću se bez ograničenja uz negativan korona test (PCR test), ne stariji od 72 sata. Ukoliko nemaju urađen test sa negativnim rezultatom, svi srpski državljani, bez izuzetka, moraće da budu u kućnoj samoizolaciji u trajanju od 14 dana.

Što se tiče stranih državljana, oni mogu u Republiku Srbiju ući uz dva uslova: negativan PCR test na koronavirus ne stariji od 72 sata i potvrdu koju izdaje komisija koju čine predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva unutrašnjih poslova. Ova potvrda može se pribaviti u  ambasadi ili konzulatu Republike Srbije u zemlji iz koje strani državljanin dolazi.

U Austriji je nadležno konzularno odeljenje Ambasade Republike Srbije u Beču (telefon + 43 (1) 544-7585) ili putem e-pošte consulate.vienna@mfa.rs , embassy.vienna@mfa.rs

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Ulazak u Srbiju uz negativan PCR test ili samoizolaciju

 

 

Vakcine trebaju da se nadoknade posle Korona krize

Bazeni u Beču: Grad Beč najavio otvaranje sezone kupanja

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava