Maja Gojković je nova potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja

30.10.2020

Maja Gojković, bivša predsednica skupštine, nova je ministarka kulture i informisanja Republike Srbije. Ministarsku poziciju je preuzela od odlazećeg ministra Vukosavljevića.

Foto: (c) www.kultura.gov.rs

U prostorijama Ministarstva kulture i informisanja juče je izvršena primopredaja funkcije ministra kulture i informisanja između Vladana Vukosavljevića i Maje Gojković.

Maja Gojković, nakon pozdrava sa odlazećim ministrom Vukosavljevićem, zvanično je potpisala protokol o primopredaji. Mandat ministarki kulture i informisanja u novoj Vladi RS počeo je da teče posle polaganja zakletve u Skupštini Srbije 28. oktobra 2020. godine.

 

BIOGRAFIJA

Foto (c) www.srbija.gov.rs

Maja Gojković je rođena 22. maja 1963. godine u Novom Sadu. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu 1987. godine, a pravosudni ispit položila 1989. godine. Karijeru advokata je započela u porodičnoj advokatskoj kancelariji, koju je osnovao njen otac Mita Gojković.

Poseduje bogato parlamentarno iskustvo od 1992. godine, kada je prvi put postala jedan od najmlađih narodnih poslanika sve do 2020. godine kada je završila drugi mandat predsednika Narodne skupštine Republike Srbije.

Od 1996. do 2000. godine bila je i poslanik u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine.

Obavljala je funkciju ministra bez portfelja Vlade Republike Srbije od 1998-1999. godine, a nakon toga i funkciju potpredsednika Vlade Savezne Republike Jugoslavije od 1999-2000. godine.

Na neposrednim izborima u septembru 2004. godine izabrana je za gradonačelnicu Novog Sada, i tako postala prva žena gradonačelnik u istoriji grada.

Od maja 2012-2014. godine Maja Gojković je bila narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije, članica Odbora za spoljne poslove i Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Od 2014-2016. godine, prvi put je izabrana na funkciju predsednika Narodne skupštine Republike Srbije i predsednika Odbora za prava deteta.

Nakon parlamentarnih izbora 2016. godine ponovo je izabrana za predsednicu Narodne skupštine Republike Srbije. U tom sazivu Narodne skupštine nalazila se na čelu Odbora za kulturu i informisanje, Odbora za prava deteta i Odbora za zaštitu životne sredine.

Inicijator je brojnih projekata od širokog društvenog značaja i podrške osetljivim grupama, kao što su “Žene žive i na selu” i “ Niste sami ”, sa ciljem prevazilaženja predrasuda prema mladim osobama sa problemima mentalnog zdravlja i invaliditeta.

Osim posvećenosti pitanjima rodne ravnopravnosti i podrške osetljivim grupama, snažno se zalaže i za razvoj svesti o značaju zaštite životne sredine.

Aktivno govori engleski i nemački i služi se italijanskim jezikom.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava