Aleksandar Vučić u Beču: Uspešna zvanična poseta Austriji

03.02.2018

Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vućić, boravio je u zvaničnoj poseti Austriji. U Beču se susreo sa najvišim predstavnicima Republike Austrije kao sa najbližim prijateljima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je boravio 1. i 2. februara 2018. u zvaničnoj poseti Austriji, dočekan  je ispred palate Hofburg, uz najveće državne i vojne počasti.
Šefa srpske države je ispred Hofburga dočekao austrijski predsednik Aleksander Van der Belen. Oni su pozdravljeni i aplauzom od strane okupljenih građana i turista koji su se okupili kako bi pratili ceremoniju dočeka, pa su dva državnika spontano odlučila da im priđu i slikaju se sa njima. Posle  svečanog pozdrava predsednici obeju država, zajedno sa njihovim delegacijama, prisustvovali su radnom sastanku.

Na konferenciji za štampu, na kojoj su prisustvovali kako domaći tako i inostrani mediji, Vučić je zamolio Austriju da podrži svako rešenje za Kosovo i Metohiju do kojeg budu došli Srbi i Albanci, jer je samo to garant za budućnost i bezbednost na Zapadnom Balkanu.

Predsednik Austrije veruje da je moguće pronaći rešenje, ako postoji dobra volja na obe strane. On je ukazao da postoji velika uzdržanost u EU kada je reč o nerešenim pitanjima, jer je već imala negativna iskustva.
„Zbog toga EU nerado prima nove članice sa nerešenim graničnim pitanjima”, poručio je on. Van der Belen je kazao da veruje da će kroz stalni dijalog Beograda i Prištine biti moguće pronaći rešenje.
Predsednik Austrije kazao je da mu je bila velika čast što je danas mogao u Beču da pozdravi dobrog prijatelja Austrije, te obećao da će zvaničan Beč i dalje podržavati Srbiju u pristupnom procesu EU.

VIDEO: Poseta Aleksandra Vučića Austriji

Van der Belen je ukazao da je Beč, po broju Srba, kako se često spominje, “četvrti najveći grad Srbije”, tako da je Vučić danas, tokom posete, kao na domaćem terenu.

Austrija i Srbija, prema njegovim rečima, neguju odnose, koje je okarakterisao odličnim,  koji se najbolje ispoljavaju u ekonomskoj saradnji ali i brojnim oblastima. Podsetio je da je Austrija najveći direktni investitor u Srbiji, i da se trgovinska razmena dobro razvija.

S obzirom na to da Austrija u drugoj polovini ove godine predsedava EU, Austrija će u potpunosti podržavati Srbiju  u pristupnom procesu  i  ” to će biti jedan od naših prioriteta“, najavio je Van der Belen. Rekao je da nije tajna da su neophodne još neke reforme na srpskoj strani, ali je izrazio uverenje da je moguće ispuniti obaveze u okviru vremenskog roka koji je EU dala do 2025.godine.
Predsednik Srbije zahvalio se na nedvosmislenoj podršci koju Austrija pruža Srbiji na njenom evropskom putu. Podvukao je da su mir i stabilnost ključne reči za ceo Zapadni Balkan i da Srbija ulaže mnogo napora i energije da se očuvaju.

 

Vučić i Kurc  obraćali se sa “prijatelju” i “na ti”.

U popodnevnim satima Vučić se susreo i sa novim austrijskim kancelarom, Sebastijanom Kurcom,  sa kojim srpski predsednik od ranije ima veoma dobru saradnju.
“Čestitam Srbiji na pozitivnim pomacima koje pravi “- rekao je on i onda se lično obratio Vučiću:
“To je zato što si ti, najpre kao premijer, sproveo reforme, koje su uticale na privredni razvoj i opadanje nezaposlenosti.”

Vučić se zahvalio Sebastijanu   “na svemu što je učinio ne samo za Srbiju već za ceo zapadni Balkan” i pozvao ga da “onoliko koliko može, sada na novoj funkciji,  da pomogne Srbiji  na putu ka EU u svom spoljno-političkom domenu”.

 

Vučiću  “Zlatna medalja” Privredne komore Austrije

Predsednik Privredne komore Austrije Kristof Lajtl uručio je u četvrtak uveče  predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću najviše priznanje austrijske privrede “Počasnu zlatnu medalju“ – najviše priznanje koje postoji u Privrednoj komori. Lajtl je  tom prilikom rekao da je Aleksandar Vučić  mnogo uradio za svoju zemlju, region, ali i partnerstvo sa Austrijom i Evropom.

Predsednik Vučić  se zahvalio i rekao da mu je čast da primi ovo priznanje  i da je veoma zadovoljan rezultatima saradnje.

„Ovo je velika čast i priznanje za mene i znači još veću odgovornost u budućnosti. Budite uvereni da ću učiniti najbolje što mogu da očuvamo put Srbije u EU, ali i dalje pospešujemo saradnju sa Austrijom. Bićemo lojalni i poudzan partner Austrije“. – naglasio je Vučić.

Predsednici Privredne komore Austrije i Srbije, Kristof Lajtla i Marko Čadež ocenili su da je saradnja dve zemlje na dobrom nivou, ali da ima prostora za unapređenje. Čadež se osvrnuo i na dijasporu i istakao da je Austrija zemlja gde živi veliki broj naših uspešnih ljudi, i da je to, osim austrijskih kompanija koje su sve prisutnije u Srbiji, velika šansa za  investicije i razvoj srpske privrede.

„Ono što možemo i želimo da svakom od naših iz dijaspore koji žele da investiraju u našoj zemlji, budemo servis da to na najbolji mogući način urade i da mu predočimo koje su šanse, mogućnosti i oblasti, gde svoj novac može najbolje da uposli i da investicija bude dobra“- objasnio je on.

“Privredna komora Srbije ima svoje predstavništvo u Austriji, a naši privrednici u ovoj zemlji imaju veliku podršku i u Privrednoj komori Austrije, koja je pomogla u reorganizaciji srpske  komore, i doprinela jačanju privrednih odnosa dve zemlje.” – zaključio je Marko Čadež.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

 

Sebastijan Kurc: Srbija prednjači na Balkanu

Premijer Vučić na prijemu u Beču, u čast srpske dijaspore

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava