Beč: Izmene u saobraćaju povodom maratona

07.04.2019

Zbog održavanja velikog maratona u Beču, u nedelju 7. aprila 2019., doći će do većih izmena u saobraćaju. Bečki maraton pratiće i brojne manifestacije u gradu.

(c) Fb Vienna City Marathon

U nedelju, 7. aprila 2019. godine, u Beču će više od 40.000 trkača, starosti između 5 i 85 godina, zajedno pretrčati  preko 750.000 kilometara, što je za 18 puta duže od obima zemlje.
Svojom ovogodišnjom temom „Teatar emocija“, Bečki maraton povezuje radost života, raznolikost kultura i bečku društvenu tradiciju teatra sa sportskim, emocionalnim momentima.

Pored glavne trke čija je staza ukupno 42,195 km, održaće se i polumaraton, štafetni maraton, 2 maratona za decu i mlade i trka “Home Run” u korist beskućnika.

Učesnici dolaze iz  125 zemalja, a njih će bodriti  oko milion gledalaca. U glavnom maratonu učestvuje 9.000 učesnika.

Ruta  maratona izgleda ovako: Start je u ulici Wagramer Straße, u blizini Centra Ujedinjenih nacija, a onda učesnike maratona put vodi kroz Prater, obalom rečice Wien, kroz ulicu Mariahilferstraße, dvorca Šenbrun, pa sve do Ringa. Cilj je i ove godine ispred pozorišta Burgtheater.

Studija:  94.120 posetilaca je  prošle godine došlo specijalno na maraton (trkači, prateće osobe, izlagači…), a 2018.  zahvaljujući maratonu ostvareno je  126.872 noćenja. Prosečno ostaju tri noći i potroše 24,7 miliona evra, najviše za smeštaj.

Koliko je značajan Bečki maraton govori i podatak da je broj učesnika skoro isti kao i na maratonima u Njujorku i Londonu.

Bečki maraton pratiće i brojne dodatne manifestacije i muzički program na  trkačkim stazama, program sa gastronomijom i veliki ugostiteljski prostor na Rathausplatz-u.

Maraton u Beču možete uživo  pratiti na televizijskom kanalu ORF eins.

Izmene u saobraćaju

Postojeći radovi na trasi maratona će biti okončani na vreme. To se odnosi pre svega na Ring, na potezu oko trga Schwarzenbergplatz. Mora se računati sa smetnjama u saobraćaju i na prilaznim putevima. Vozači motornih vozila bi trebalo da izbegavaju sam centar grada. Osim na Ringu, u nedelju će biti znatnih izmena u saobraćaju  i u opštinama Leopoldstadt, Mariahilf, Alsergrund i Rudolfsheim-Fünfhaus (2, 6, 7, 9, i 15. becirk) . Na tim potezima će privremeno dolaziti i do zatvaranja ulica.

Sa smetnjama treba računati i u javnom saobraćaju, u prvom redu kod autobusa i tramvaja, gde će neke linije biti privremeno potpuno obustavljene ili će biti usmerene drugim pravcima.

Više informacija o maratonu u našem predhodnom tekstu: Bečki maraton slavi 35 jubilej

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava