Maternji jezik: Grad Beč traži zainteresovane čitače na maternjem jeziku

09.04.2019

Bečko magistratsko odeljenje za integraciju i raznolikost (MA 17) poziva zainteresovane volontere koji žele da čitaju najmlađim Bečlijama na maternjem jeziku.

(c)pixabay

U brojnim bečkim školama već nekoliko godina unazad se angažuju dobrovoljci koji čitaju deci na nemačkom jeziku (Lesepate). Njihov volonterski rad pomaže deci da nauče nemački jezik i da se zainteresuju za čitanje. Projekat se proširio i sada obuhvata i čitanje na brojnim maternjim jezicima koji se govore u Beču. Stoga, MA 17 traži osobe koje žele da čitaju bečkim đacima na maternjim jezicima.

Cilj projekta je podrška višejezičnosti u Beču u najranijoj dobi jer govoriti više jezika predstavlja izuzetno iskustvo kao i veoma dobar preduslov za poslovnu budućnost. Grad Beč ovim projektom takođe želi da pruži svoj doprinos u negovanju maternjeg jezika.

Ukoliko i Vi želite da učestvujete u ovom sjajnom projektu i da pomažete najmlađim Bečlijama da neguju svoj maternji jezik, potrebno je ispuniti sledeće uslove:

– spremnost da redovno čitate jedan sat nedeljno zajedno sa decom
– visoki nivo znanja nemačkog i jednog stranog /maternjeg jezika
– ljubav prema radu sa decom, čitanju i knjigama

Svi zainteresovani koji žele da budu čitatači na maternjem jeziku dužni su da završe uvodni pedagoški seminar, a uz to će dobiti  i pomoć u odabiru i nabavci potrebnih knjiga. Organizatori će Vam takođe predstaviti lokacije gde bi čitanje trebalo da se odvija, kao što su škole, obdaništa ili biblioteke.
MA 17 pružiće Vam podršku i pomoći u vidu razmene iskustava i daljih seminara.

Zainteresovani mogu se prijaviti za sledeći seminar koji će se održati u četvrtak 11. aprila 2019. godine  u trajanju od 14:00 do 18: 00 časova

na adresi Seminarraum der MA 17, Gasgasse 8-10/Stiege 1/1.Stock, 1150 Wien

Prijavu možete poslati na west@ma17.wien.gv.at

Tel. +43 1 4000 15924
Mobiltel.: (0676) 8118 15924

Svi zainteresovani mogu se prijaviti i  na zvaničnoj internet stranici grada Beča.

 

Beč je višejezičan

Jezička i kulturna raznolikost su vrednosti, koje mogu da doprinesu kvalitetu jednog društva. Na svetu se priča oko 6.000 jezika, a 250 različitih maternjih jezika se aktivno koriste u Beču. 

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

 

Škola srpskog jezika u Beču: Zvanični upis đaka i početak nastave

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava