Medicinski univerzitet u Beču među 100 najboljih u svetu

06.03.2021

Medicinski univerzitet u Beču (Medizinische Universität Wien) je najveća medicinska studijska ustanova u Austriji i ubraja se među najvažnije istraživačke institucije u Evropi.

Fotografije: © MedUni Wien / AKH Wien / Houdek

Medicinski univerzitet u Beču se na aktuelno objavljenoj listi „QS World University Ranking by Subject“ u kategoriji „Life Sciences and Medicine“ nalazi među 100 najboljih univerziteta u svetu. Najveći medicinski univerzitet u Austriji poboljšao je svoju poziciju u odnosu na prethodnu godinu (106. mesto) za 15 mesta, pa je zauzeo poziciju 91.

U kategoriji „medicina“ bečki univerzitet zauzima mesto 77 i time predstavlja najbolje rangiranu visoko obrazovnu instituciju u Austriji.

Rangiranje „QS World University by Subject“ se zasniva na učestalosti citiranja i na rezultatima globalnog anketiranja preko 100.000 akademika i skoro 50.000 poslodavaca. Anketiranjem se dobija uvid u reputaciju apsolvenata i njihovo pozicioniranje u poslovnom svetu. Univerziteti se ocenjuju u 51 kategoriji.

Na vrhu liste se nalazi univerzitet Harvard, ispred univerziteta Oksford i Stenford.

Ovde možete pogledati sve rangliste.

Medicinski univerzitet u Beču (Medizinische Universität Wien) je najveća medicinska studijska ustanova u Austriji i ubraja se među najvažnije istraživačke institucije u Evropi, gde se pritom ubraja i celokupan broj medicnskih radnika u najvećoj bolnici u Evropi – Opšta bolnica (Allgemeines Krankenhaus – AKH). Ovaj univerzitet je direktni ogranak medicinskog fakulteta Bečkog univerziteta koji je osnovan 1365. godine i time predstavlja najstariju medicinsku visoku školu na nemačkom govornom području.

Medicinski univerzitet nudi sledeći izbor studija:

Diplomske studije medicine (Humanmedizin) u trajanju od 12 semestara;
Diplomske studije zubne medicine – stomatologije (Zahnmedizin) u trajanju od 12 semestara;
Master studije iz medicinske informatike u trajanju od 4 semestara;
Doktorske studije (PhD) u trajanju od 6 semestara.

 

Bolnice u Beču

Udruženje bolničkih ustanova grada Beča / Wiener Krankenanstaltenverbund (Wien KAV) spada u najveće evropske zdravstvene ustanove. Mrežu KAV-a sačinjava jedanaest bolnica, dva gerijatrijska centra i osam domova za negu.
U Opštoj bolnici grada Beča – AKH Wien, godišnje se ambulantno leči više od pola miliona pacijenata. Sa  sa 1.763 kreveta ova bolnica je jedna od najvećih u Evropi, a svakako najveća i najpoznatija medicinska ustanova u Austriji. AKH je ujedno i sedište medicinskog univerziteta u Beču.

Do 2020. godine planirano je da gradske bolnice u Beču promene nazive i umesto starih, istorijskih naziva, dobiju nova imena. Jedini izuzetak je Opšta bolnica koja će se i dalje zvati AKH Wien.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava