Bolnice u Beču: Promena naziva i nova imena za gradske bolnice

18.03.2019

Bolnice u Beču će uskoro promeniti svoje nazive i svaka dobiti novo ime. Promena imena će se odnositi na sve gradske bolnice i gerijatrijske ustanove.

Beč nudi svojim građanima vrhunsku medicinu na najvišem svetskom nivou, i to bez obzira na materijalno stanje, poreklo i starost pacijenata. Bolnice u Beču godišnje, na stacionarno lečenje, primi 400.000 pacijenata, dok broj onih koji koriste usluge bolničkih ambulanti ide i do 3,5 miliona.

Mreža gradskih zdravstvenih i gerijatrijskih ustanova obuhvata jedanaest bolnica u Beču , dva gerijatrijska centra i osam domova za negu. Ukupan broj zaposlenih iznosi 30.000 i oni potiču iz 70 različitih nacija, među kojima je veliki broj i sa „naših prostora“. Teško da se može zamisliti neka zdravstvena ustanova bez naših ljudi na poslovima spremanja, kuvanja, nege bolesnika i starijih ljudi, a sve je veći broj i višeg i visokostručnog kadra, kao što su lekari i specijalisti.

 

Od 2020. novi nazivi bolnica i gerijatrijskih ustanova

Ako je suditi po raspoloženju gradskih vlasti, onda bi brojne bolnice u Beču trebalo uskoro da se preimenuju i da od 1. januara 2020. godine umesto starih, istorijskih naziva dobiju nova imena i to ime becirka u kojem se nalaze. Jedini izuzetak je Opšta bolnica koja će se i dalje zvati AKH Wien.

Promena imena će se odnositi, praktično, na sve gradske bolnice u Beču i gerijatrijske ustanove. Pre naziva becirka stajaće reč Klinik.  Evo nekih starih i novih imena:

SMZ Ost – Klinik Donaustadt

Rudolfstiftung – Klinik Landstraße

Kaiser-Franz-Josef-Spital – Klinik Favoriten

Wilhelminenspital – Klinik Ottakring

Krankenhaus Nord – Klinik Floridsdorf

Krankenhaus Hietzing – Klinik Hietzing

SMZ Baumgartenhöhe – Klinik Penzing

I gerijatrijski centri i domovi za negu će umesto starog naziva imati sada ispred datog becirka reč Pflege, pa ćemo tako imati, na primer: Pflege Donaustadt, Pflege Simmering, Pflege Floridsdorf, Pflege Baumgartner, Flege Liesing, Pflege Rudolfsheim-Fünfhaus, Pflege Meidling itd.

„Novi nazivi institucija su kratki i lako razumljivi. Već na prvi pogled je jasno da li je reč o medicinskoj ili gerijatrijskoj ustanovi“ –  pojašnjava Evelyn Kölldorfer-Leitgeb, generalna direktorica Saveza bečkih zdravstvenih ustanova (KAV) koji će ovom reformom takođe promeniti ime u “Wiener Gesundheitsverbund” (“WiGev”).

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 
Novo u Beču: Dečiji lekari u svojim ordinacijama dežuraju i vikendom

Novo u Austriji: Elektronski uputi za snimanja pacijenata

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava