Metro U2 neće voziti skoro dve godine na jednom delu

29.03.2021

Uskoro u Beču počinju radovi metro stanica kao priprema za potpuno automatsku podzemnu liniju U5 koja će biti puštena u rad 2026. godine.

Foto (c) Wiener Linien

Bečki javni prevoznik Bečke linije (Wiener Linien)  planira da delimično i dugotrajno zatvori U2 liniju podzemne željeznice.

Razlog zatvaranja linije su radovi na delovima gde će se metro linija U2 ukrštati sa novom linijom U5 koja će biti puštena u saobraćaj 2026. godine na potezu između Karlsplatza i Frankhplatza.

Wiener Linien su objavile informaciju da će ljubičasta linija bečkog metroa U2 od 31. maja 2021.  do jeseni 2023. godine voziti samo između stanica Seestadt i Schottentor. Dakle, vožnja između Schottentora i Karlsplatza biće ukinuta jer se na četiri stanice izvoditi veliki radovi. U stanicama Rathaus, Volkstheater, Museumsquartier i Karlsplatz izvršiće se ugradnja 144 vrata i 16.000 kvadrata staklene površine, budući da će nova linija U5 biti potpuno automatizovana podzemna železnica. Sistemi koloseka biće obnovljeni na celoj deonici i ukupno će biti zamenjeno 4,8 kilometara šina.

Kao zamena za rutu Schottentor i Karlsplatz voziće tramvajska linija U2Z, a metro linija U1 će voziti češće tokom dana, kao i linije U3 i U4 koje će takođe obezbeđivati dobre i brze veze kroz grad. Planirano je da putnici na tramvaj čekaju najviše jednan minut.

Tramvajske linije D, 1, 2 i 71 služiće  takođe kao direktna zamena na ulici Ringstrasse. Putnicima je na raspolaganju dnevno oko 1,7 miliona sedišta kao zamena u vidu dodatnih linija, dok se radovi budu izvodili dve godine.

Za uspostavljanje podzemne službe između Seestadta i Schottentor-a od ponedeljka, 31. maja (početak rada), operativne adaptacije moraju se izvršiti prethodnih dana. Od petka, 28. maja (početak rada) do nedelje 30. maja (kraj radnog vremena), U2 može da saobraća samo između Seestadta i Pratersterna. Tramvajska linija U2Z saobraćaće se između Pratersterna i Karlsplatz-a ova tri dana. Pored toga, putnici mogu da koriste linije U1, U3, U4, D, 1, 2 i 71 kao alternativu.

Završetak linije U2 do Matzleinsdorfer Platza planiran je 2028. godine. Tada će ova linija dobiti novi tunel od Schottentor-a, a zatim će saobraćati od čvora Rathaus preko Neubaugasse, Pilgramgasse, Reinprechtsdorfer Straße do novog terminala Matzleinsdorfer Platz. Tada će putnike na ruti između Karlsplatz-a i Frankhplatz-a prevoziti isključivo nova, potpuno automatska linija U5.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava