Vozači su nervozni: Letnja gradilišta izazivaju saobraćajne gužve u Beču

05.07.2019

U letnjim mesecima na ulicama Beča se radi punom parom i postoji veliki broj gradilišta, što svakako podrazumeva i izmene u saobraćaju.

(c) pixabay

Leto za Beč ne znači samo vreme godišnjih odmora ili uživanje na brojnim izletištima i bazenima, već i sezonu gradilišta. Razlog povećanih radova na ulicama Beča su toplije i stabilnije vreme, a pored toga i odlazak velikog broja Bečlija van grada i smanjenje saobraćaja u letnjim mesecima.

Najaveća gradilišta u Beču su na prometnim ulicama kao što su Währinger Gürtel/Nußdorfer Straße/Döblinger Hauptstraße, što izaziva poprilične zastoje u ovom delu grada, te se vozači upozoravaju, ali  i mole za razumevanje.
Sa većim zastojima u špicu saobraćaja, vozači moraju računati i na jugoistočnoj tangenti A23, navodi ÖAMTC.

Saobraćajna gužva na bečkom Gürtel-u do bolnice AKH

Posebna tačka i veliko gradilište u Beču  je raskrsnica Währinger Gürtel/Nußdorfer Straße/Döblinger Hauptstraße. Ovde su saobraćajne trake često blokirane zbog radova na ulici. Svakodnevno dolazi do zagušenja saobraćaja na pojasu do AKH, a ponekad čak i dalje.

Najveće kolone automobila u 19. bečkom bezirku se prave na pojasu Billrothstraße do ulice Peter-Jordan-Straße, kao i na Döblinger Hauptstraße do Schegargasse.

Takođe, vozači moraju biti strpljivi i na pojasu Nußdorfer Straße prema Gürtel-u i na levom skretanju iz Döblinger Gürtel-a prema centru grada.

 

Gradi se i velika biciklistička staza

Jedan od najznačajnijih projekata je obnova područja Friedrichstraße i Linke Wienzeile u blizini pijace Naschmarkta. Radovi će se iskoristiti i za izgradnju biciklističke staze koja  rešava postojeći prekid staza između Köstlergasse i centra grada.
Biciklistička staza će se koristiti u dva smera, a u isto vreme će se povećati pešačka zona prema Theater an der Wien. S druge strane, neće biti parking mesta, tako da će stanovnici tog dela grada i posetioci pijace Naschmarkt dobiti privilegiju u korišćenju okolnih garaža. Kako je nedavno objavljeno, radovi će se vršiti u nekoliko faza.

Odlučujuća faza, u kojoj će pravac ka izlasku iz grada, gde će biti zatvorena jedna od dve trake, biće odradjena od 1. septembra. Projekat bi trebalo da bude završen do sredine decembra.

U isto vreme će se vršiti i radovi na rekonstrukciji podzemne željeznice. Metro linija U4, će biti renovirana za vreme leta u ovom području. Deo prevoza će zameniti autobuske linije.

Raskrsnica na Matzleinsdorfer Platz-u
Radovi i na raskrsnici od U2 do S-Bahna na Matzleinsdorfer Platz-u, takođe će uticati na drumski saobraćaj. Na primer, montirana je rampa koja obezbeđuje mogućnost okretanja u ovom delu.

Ispred dvorca Schönbrunn se gradi parkiralište za autobuse i platforma za dolazak. Tu će jedna saobraćajna traka  tokom leta biti zatvorena.

Betonska trgovi će se obnavljati na različitim lokacijama, a na Höhe Wallgasse (Gumpendorfer Gürtel) će se stvoriti novi prelaz za bicikliste i pešake između 6. i 15. becirka.

Radovi i na Landstraße

U 3.bečkom okrugu takođe se izvode radovi u području Ungargasse / Invalidenstraße, što dovodi do gužvi i čekanja u automobilima. Pored ove dve ulice, radovi se izvode i na Rennweg-u, Landstraßer Hauptstraße, Neulinggasse, Rochusgasse und Sechskrügelgasse.

Eksperti ÖAMTC-a preporučuju, ako je moguće, da vozači izbegavaju ova područja.

Saznajte više o trenutnim gradilištima u Beču.

 

Grade se i stanovi

Bečlijama su pejzaži grada sa brojnim kranovima i gradilištima već odavno deo svakodnevnice. Beč raste i doživljava masovnu ekspanziju i to se može videti u velikim građevinskim projektima, u svim delovima grada.

Mnogi od ovih građevinskih projekata su rezultat “Inicijative gradnje stanova” (“Wohnbaunitiative”). Radi se o modelu finansiranja gradnje povoljnih stanova koja, osim sredstava grada Beča, podrazumeva slobodno finansiranje pod određenim uslovima.

Do 2020. godine na različitim lokacijama u Beču biće izgrađeno ukupno 4.000 opštinskih stanova prema novom konceptu  „Svetlo, vazduh i sunce“.

Povećana stambena izgradnja povezana je i sa prognozom demografskih kretanja koja kaže da će Beč 2027. godine imati 2 miliona stanovnika, a 2036. godine premašiti rekordan broj koji je zabeležen davne 1910. godine.

Grad Beč pokreće i  najveći program novogradnje škola i vrtića. Od 2025. godine planirano je devet novih obrazovnih kampusa.

Škole i vrtići u Beču: Izgradnja devet novih obrazovnih kampusa

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Beč: Do 2020. godine biće izgrađeno 4.000 opštinskih stanova

Klinika Floridsdorf: Nova bolnica u Beču primila prve pacijente

 

Ikea u Beču: Počeli radovi na novoj filijali kod stanice Westbahnhof

Beč: Gradi se novi centar svih religija u Beču – „Campus der Religionen“

 

Metro linija U4 između Karlsplatza i Langenfeldgasse zatvorena u toku leta

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava