Najsavremeniji metro na svetu zvani X-Vagon uskoro u Beču

21.07.2020

X-vagonima počinje nova era javnog prevoza u Beču i to će biti prvi metro bez vozača.

copyright_Siemens

Bečki javni prevoznik “Wiener Linien” predstavio je ovog meseca prvi metro bez vozača takozvani X-Vagon. Grad Beč  je kod proizvođača Siemens naručio ukupno 34 kompleta ovih vagona i od 2022. godine  X-Vagoni trebali bi trebali ući u redovnu upotrebu.

Novi tip metroa u potpunosti će posedovati digitalizovane podatke i obaveštenja za putnike. Günter Steinbauer, generalni direktor “Wiener Linien”,  naglasio je da sa X-vagonima počinje nova era javnog prevoza u Beču.

X-Vagon ima kapacitet za 928 putnika, što je 46 putnika više u odnosu na sadašnje modele, a 90% materijala koji će se koristiti u izgradnji metroa pogodan je i za reciklažu. Posle završetka detaljnih testova, novi bečki metro će prve dve godine voziti vozači, a najkasnije 2025. godine prelazi na potpuno automatski režim na liniji U5.

Po rečima Albrechta Neumann-a, šefa odelenja za železnička vozila u Siemensu, vozila će biti najsavremenija metro-vozila na svetu, a za njega su kako je naglasio, najvažnija udobnost i visoka sigurnost putnika.

Godišnja karta za bečki javni prevoz košta 365 eura, što je u poređenju s drugim metropolama najjeftinija ponuda. U Berlinu putnici godišnju kartu plaćaju 882 eura, u Hamburgu 1.988 eura, a u Londonu oko 4.000 funti.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Metro linija U6 u potpunosti klimatizovana

 

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava