Biće “Cool” u vožnji: Bečki metro U6 dobija klima uređaje

17.06.2019

Bečki metro tj. linija U6 većim delom svoje trase vozi iznad zemlje te je više od ostalih linija pogođena vrućinama u toku leta.

(c) C.Jobst / PID

Temperature se povećavaju i mnogi vrući letnji dani su neizbežni i svakako očekaju Bečlije.  Većina vozila javnog prevoza u Beču je klimatizovano, ali, na primer, metro linija U6, koja je najstarija metro linija u Beču, još nije u potpunosti opremljena sistemima za klimatizaciju.

Aktuelna vest je da je gradsko saobraćajno preduzeće Wiener Linien uložilo 4 miliona eura u rekonstrukciju vagona i ugradnju klima uređaja u sve vagone, a radovi se obavljaju intenzivno. Tri od četiri vagona, u svakom vozu, su već klimatizovani, a ostatali će biti opremljeni ove i naredne godine.

„Wiener Linien” koristi inovativni model uređaja gde se sistem ugrađuje na krovu vagona metroa, i koristi  i za hlađenje i za grejanje. Posle uspešnog testiranja u prethodnoj godini, rekonstrukcija sada napreduje brzo”, rekla je bečka ministraka Uli Sima.

Metro linija U6, većim delom svoje trase, vozi iznad zemlje te je tako više od ostalih metro linija pogođena vrućinama u toku leta.

Kako je naglasila Uli Sima, zbog globalnih klimatskih promena, Beč je takođe, poslednjih godina, pogođen tropskim vrućinama. Grad Beč se trudi da smanji zagrevanje u gradu i to  na brojne načine kao što su fontane, prskanje vodene magle, zelenim fasadama i  pošumljavanjem gradskih površina.

 

Paket rashlađenja za metro U6

Kako bi se osiguralo kratkoročno hlađenje, dok se potpuno ne ugrade klima uređaji, vagoni metro linije U6 su već opremljeni ventilacijskim uređajima  i zaštitnim folijama za sunce. Ove alternativne mere  smanjuju temperaturu u vozilima i do četiri stepena.

Pored ovih mera zaštite od visokih temperatura u metrou, Wiener Linien je obnovio U6 stanica koji imaju istorijsko značenje, ali i  uspešno sproveo kampanju u posebno frekventnim stanicama koje obezbeđuju brže ukrcavanje i iskrcavanje, a samim tim i više tačnosti u redu vožnje. Više o paketu mera za metro U6 pročitajte ovde. 

Takođe, prvo je na metro liniji U6 uvedena zabrana konzumiranja hrane, što je dovelo do veće čistoće u vagonima.

 

Da li ste znali

Linija U6 je žila kucavica Beča, s obzorom na to da je najduža i najposećenija bečka metro linija.

Pre nego što je postala deo bečkog metroa, ova linija je bila deo bečke Gradske železnice (Wiener Stadtbahn), a u posleratnim godinama bila najbitnija za Beč zbog toga što je gradska infrastruktura bila ošećena u ratu. Tek 7. oktobra 1989. godine je preimenovana u metro liniju U6 i integrisana u gradsku mrežu saobraćaja.

Nekoliko stanica koje se nalaze na pojasu Gürtel, kao što su Josefstädter Straße ili Alser Straße je dizajnirao veliki austrijski arhitekt Otto Wagner. Stanice su stare i do 115 godina i nalaze se pod zaštitom spomenika. Do 2020. godine je planiran završetak renoviranja svih stanica.

“Qando”: Aplikacija koju zaista trebate u Beču

Bečki metro: Nova metro linija U5 do 2023. godine

Bečki prevoz: Više vozila sa klima uređajima

Besplatna vožnja za pratioce osoba sa posebnim potrebama

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava