Javni prevoz u Beču: Počela prodaja semestarskih karata

22.07.2019

Javni prevoz u Beču, metro, tramvajske i autobuske linije, ali i prigradski vozovi , čine jednu celinu, a kupljena karta važi u svim prevoznim sredstvima.

(c) Wiener Linien - Johannes Zinner

Javni prevoz u Beču odlično funkcioniše i smatra se jednim od najbolje organizovanih u Evropi.

Bečki metro (U-Bahn, na našem jeziku uban) ima pet linija i sa njima stižete od jednog do drugog kraja grada za manje od pola sata. Ukoliko propustite jedan autobus ili tramvaj u Beču, drugi je za manje od dva minuta tu.

Ceo javni prevoz u Beču, koji sačinjavaju metro linije, tramvajske i autobuske linije, ali  i prigradski vozovi, čini jednu celinu i kupljena karta za javni prevoz važi u svim prevoznim sredstvima u Beču. Postoje jednokratne karte koje koštaju 2, 40 evra, zatim karta za javni prevoz koja važi 24, 48 i 72 sata, a najpovoljnije su  nedeljne i godišnje karte, kao i one za đake i studente koje pokrivaju ceo semestar.

Nedeljna karta (Wochenkarte) važi 7 dana i to  od ponedeljka od 09:00 časova ujutru do sledećeg ponedeljka do 09:00 ujutru. Cena ove karte je 16.20€. Bečke linije za samo 365 evra nude godišnju pretplatnu kartu koja važi na celoj teritoriji grada.

Od 1. januara 2018. karte za prevoz su poskupele za 3,7 posto. Cena godišnje karte za javni prevoz je ostala po ceni  365 evra, ali samo za one koji je plate odjednom.

 

Karta za studente

Semestarska karta važi samo za studente koji imaju ispod 26 godina, a u ponudi je karta za jedan semestar, od septembar do januara ili od februara do juna. Studenstka karta za javni prevoz u Beču  košta 75€ (ukoliko imaju stalno prebivalište u Beču (Hauptwohnsitz Wien), a 150€ koštaju (Online) odnosno 156 evra (na prodajnim mestima) ukoliko nemaju primarno prebivalište u Beču (Nebenwohnsitz Wien). Više informacija OVDE.

Bečke linije nude svim studentima,  učenicima i đacima mogućnost da jeftino koriste javni prevoz u Beču. Od ponedeljka, 15. jula 2019. godine, počela je prodaja karata u internet prodavnici Wiener Linien ili u aplikaciji WienMobil.

Prošle godine, više od dve trećine karata kupljeno je onlajn, a prednost je ta što kartu uvek imate pri ruci na svom pametnom telefonu. Karte za javni prevoz u Beču koja je kupljena onlajn se takođe mogu ponovo štampati, u bilo koje vreme i besplatno. Karte za prevoz su dostupne i na svim prodajnim mestima Wiener Linien.

 

Bez karte u prevozu: „Švercovanje“ u Beču se ne isplati

Koliko god da Bečke linije izlaze u susret za brojnim pogodnostima u ceni karte, uvek postoje putnici koji se voze bez karte. Bečke linije, na svojoj internet stranici, čak svakodnevno obaveštavaju gde će kontrolori  vršiti proveru, međutim to nikad nije u potpunosti sigurno.

Sve putnike koje uhvati kontrola, imaju dve mogućnosti:
1. da uz priloženu potvrdu plati kaznu od 103€ i ostane anoniman
2. da mu se uzmu podaci  i da dobije račun poštom (malo veći od 103€)

Kontrolori imaju potpuno pravo da “putniku na crno” zatraže ličnu kartu/pasoš na uvid ako on nema novca da plati na licu mesta, ili da ga zadrži  u slučaju da želi da pobegne. Takođe kontrolor u bečkom javnom prevozu može da pozove i policiju u pomoć,  ukoliko se “putnik na crno” suprostavlja ili na bilo koji drugi način želi da izbegne plaćanje kazne.

Ako  putnik privremeno boravi u Austriji i misli da će se izvući iz ove situacije, a da ne plati kaznu za vožnju na crno u Beču,  kad tad će ga čekati posledica na granici sa EU.

Jedini izuzetak u kom ova vrsta putnika neće platiti kaznu jeste u slučaju da ima semestarsku ili godišnju kartu koju je zaboravio kod kuće. U ovoj situaciji uz lične podatke putnika, kontrolori mogu da provere da li je zaista kupio  kartu, i bez plaćanja kazne ga puste da ode.

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

 

Beč: Red i više sigurnosti u gradskom saobraćaju

Flexity: Tramvaji budućnosti u Beču, sa automatima na više jezika

Posao u Beču: Bečke linije traže vozače autobusa

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava