Metropole: Razbijanje stereotipa o Srbima u Beču je naša misija!

05.12.2020

Ambiciozna grupa mladih novinara predstavlja u decembru i januaru časopis „Dom je tamo gde je srce“ (Home is where the Herz is“), u kome ina mnogo priča o Srbima u Beču na jedan potpuno nov način. Moderno i provokativno izdanje delo je mladih novinara srpskog porekla koji žive i rade u austrijskoj prestonici. Časopis obuhvata teme poput istorijskih ličnosti i događaja, muzike i filma, srpske kulture, kuhinje i ostalih lepota Srbije i naroda, kao i načina života Srba čije je srce i dom u Beču!
Cilj publikacije, napisane na engleskom jeziku, koja je inače izlazi u sklopu časopisa „Metropole“, prikazaće na inovativan način potpunu sliku o srpskim Bečlijama.

„Ovo izdanje je više nego informativni članci i lepe slike, ovo je naša misija. Misija da se stereotipi o Srbima razbiju. Ali pre svega, ovo je jedna odlična prilika da nas šira javnost bolje upozna”, ističe urednica časopisa Alexandra-Anna Panić.

Tokom naredna dva meseca publika časopisa „Metropole“ će biti u prilici da se upozna sa web izdanjem i štampanom publikacijom na 52. stranice, koja na jedan drugačiji način predstavlja suštinu mentaliteta i kulture srpskog naroda: od Bečkih dečaka preko filmskih zvezda, heroja svakodnevice do istorijskih ličnosti koje su ostavile svoje tragove u austrijskoj prestonici.
Najveća migrantska zajednica broji čak preko 150.000 Srba u Beču ima veliki doprinos u oblasti kulture, ekonomije, zdravstva kao i u sveukupnom napretku države. Srbi su većinom zaposleni ali i sami zapošljavaju radnike u gotovo svim granama austrijske privrede.


Bečki časopis „Metropole“ se bori da izgradi svet u kojem se ceni različitost i gde se svim ljudima pružaju jednake šanse za uspeh. U vezi sa time projekat „Dom je tamo gde je srce“ u narednih godinu dana će predstaviti 10 najvećih migrantskih zajednica koje su se u Beču nastanile.

Ovaj projekat je inače pre mesec dana osvojio prestižnu Jean Monnet nagradu za Evropsku integraciju, jer igra veliku ulogu u opštem razumevanju među ljudima i zajednicama. Naredne godine preostale zajednice, među kojima su hrvatska i bosanska imaće takođe priliku da se predstave publici.

Web-izdanje časopisa na linku metropole.at/herz-serbian/

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava