Stanovanje u Beču u malim mikro kućicama ili „Tiny House“

31.08.2019

Novi trend stanovanja su mikro kućice, ili „Tiny House“ za odmaranje na nekom lepom, mirnom mestu na rubu ili u okolini velikih gradova.

(c) techmetall.com

Novi trend stanovanja u Evropi koji nam dolazi sa one strane „bare“ iz Amerike su male mikro kućice, ili Tiny House, kako se to tamo zove. Namenjene su ljudima koji žele svoju „kućicu u cveću“ ali nemaju dovoljno novca za normalnu kuću, kao i onima kojima je takav objekat potreban za odmaranje preko vikenda na nekom lepom, mirnom mestu na rubu ili u okolini velikih gradova.

(c) nimme.net

U Beču se ide još dalje jer se mikro kućice Tiny House, sada grade tako da mogu da se postave na vodenim površinama, kao neka vrsta splavova na vodi. Dve takve kućice se već leluškaju na talasima lepog plavog Dunava u glavnom gradu Austrije.

Prva kućica Tiny House, koja se vodi kao plovni objekat i koja je prijavljena u nadležnoj luci, ima svoje fiksno mesto na obali Dunava još od 2009. godine. Površina joj je 32 kvadratna metra i kao i svaki normalan stan ima WC, tuš, kuhinju i dnevni boravak.

 

Za sada dve na Dunavu, a uskori i treća

Interesantno je da je firma Techmetal iz Floridsdorfa, koja se 2007. specijalizovala za gradnju mikro kućica Tiny House, morala da se registruje kao brodogradilište kako bi njihovi objekti mogli da se postavljaju i na vodi.  Do sada su prodali oko 150 mikro kućica, od kojih su za sada, samo dve na vodi. Trenutno se završava i treća i uskoro će se u nju useliti srećan par koji će, iako na maloj površini, ali uz sve pogodnosti normalnog stana i manje troškove održavanja, uživati u blagodetima svoje Tiny House, ili „kućice na vodici“.

Trenutno se kućice mogu samo kupiti, ali ne i unajmiti.  Za kupovinu ovih objekata najveće interesovanje vlada kod ljudi starijih od 45 godina.

U Kopenhagenu su otišli korak dalje i tamo je već realizovan projekat mikro kućica za studente. Zbog visokih cena stanovanja, u tamošnjoj luci je 6 velikih kontejnera preuređeno u 12 stanova, a cena po stambenoj jedinici je oko 400 evra.

Tiny House Österreich

(c) nimme.net

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava