Bečka stambena kartica i novi zakon za stanare

05.06.2019

Bečka stambena kartica, Wiener Wohn-Ticket,  uvedena je 2015. godine i omogućava korisnicima da lakše dođu do stana sa povoljnijom kirijom.

(c) pixabay

Komunalni ili opštinski stanovi (Gemeindewohnungen) imaju  dugu tradiciju u Beču i predstavljaju jedan od najuspešnijih stambenih projekata u svetu.

Trenutno, pravo na opštinski stan u Beču imaju osobe  sa nižim primanjima i to posle najmanje dve godine prijavljenog boravka u Beču. Opštinski stan u Beču mogu dobiti austrijski državljani, ali  i stranci čija je trenutna stambena situacija ne zadovoljava njihove potrebe.

Bečka stambena kartica, Wiener Wohn-Ticket,  uvedena je 2015. godine i omogućava korisnicima da lakše dođu do stana sa povoljnijom kirijom. To se odnosi kako na opštinske, odnosno socijalne stanove, tako i na one stanove koje grade brojne stambene zadruge uz finansijsku podršku Grada Beča.

Uslovi za dodeljivanje ovih stanova su ujednačeni, što predstavlja značajnu olakšicu za građane, jer je sada dovoljno da se jednom prijave samo kod nadležne opštinske službe, Wohnberatung Wien,  da traže opštinski stan, odnosno subvencionisani stan , a ne kao ranije i kod nadležne opštinske službe i kod različitih stambenih zadruga.

 

Posebne pogodnosti za mlade i one sa dužim boravkom u Beču

Bečka stambena kartica, Wiener Wohn-Ticket  omogućava brže nalaženje stana iz čitave ponude opštinskih i komunalnih stanova u Beču, vodeći računa o individualnim potrebama zainteresovanih. Posebna pogodnost je predviđena za mlade između 17 i 30 godina starosti koji imaju potrebu za vlastitim stanom, a konkurisati mogu sa posebnom karticom za mlade – Wiener Wohn-Ticket für JungwienerInnen.

Kada se neko prijavi za opštinski stan u Beču, onda u principu mora da čeka neko vreme da dođe na red, a to može potrajati i nekoliko godina. Osobe koja već duže vremena žive u Beču mogu čekanje skratiti za po tri meseca za svakih pet godina stalnog boravka u Beču. Maksimalno se mogu uzeti u obzir 15 godina boravka, što donosi skraćivanje roka čekanja na opštinski stan za 9 meseci.

Stranci teže do socijalnog stana

Savezna vlada Austrije planira novi zakon po kojem bi austrijski državljani imali prednost prilikom dodeljivanja socijalnih stanova, dok je za strance iz trećih zemalja (onih izvan Evropske unije) predviđeno da ovu vrstu stana mogu da zatraže posle pet godina stalnog boravka u Austriji. Pored toga moraju podneti i dobre  dokaze da su dobro i uspešno integrisani u alpskoj republici.

Novina u zakonu je i mogućnost da se subvencionisani stanovi (geförderte Wohnungen) mogu otkupiti već i posle pet godina stanovanja, a ne tek posle deset godina, kako to sada važilo. Osim toga, stan se mora ponuditi stanaru, da ga otkupi,  tri puta u periodu od 20 godina.

Jubilej „100 godina komunalne stambenogradnje“  biće ove godine obeležen bogatim kulturnim programom sa ciljem da se i stanari i građani Beča upoznaju sa istorijatom nastanka opštinskih stanova i njihovim funkcionisanjem. Pročitajte više u tekstu.

Opštinski stanovi u Beču: Najuspešniji stambeni projekat  u svetu

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava