Stanovi u Beču: Mali stanovi, novi trend stanovanja Bečlija?

05.01.2015

Broj jednoosobnih stanova u Beču i dalje je u porastu i trenutno čine oko 50% stambenog potencijala.

(c) pixabay.com

Saopštenje koje je nedavno stiglo sa stručnog skupa prodavaca nekretnina “Immotreuhänder”, da bi Bečlije trebale da se sele u stanove manje kvadrature, podiglo je prašinu u Beču.

“Veliki broj ljudi živi u prevelikim stanovima”, rekao je Michael Pisecky predsednik stručnog skupa Immotreuhänder i dodao da “kako bi se ubuduće zadovoljila potražnja za odgovarajućim stanovima potrebna je društvena promena po pitanju nekretnina.”
Ova izjava u prevodu znači da se Bečlije ubuduće moraju zadovoljiti manjim stambenim prostorom.

Grad Beč je na osnovu ove preporuke odgovorio da se u austrijskoj prestonici već dugo može videti trend ka manjim stanovima, ali da tržište nekretnina, zapravo, već dugi niz godina nije adekvatno reagovalo na potražnju.

Po sapštenju koje je stiglo iz biroa bečkog ministra za stanogradnju i stanovanje, Michaela Ludwiga,  izjava o “promeni društva” u Beču se već odavno desila. Jednoosobni stanovi u Beču su traženi i dalje i dalje su  u porastu, a trenutno čine oko 50% stambenog potencijala. U odnosu na prethodne godine može se primetiti trend ka manjim stanovima, pogotovo kod mladih, osoba u penziji i samohranih roditelja. Zbog toga se grad Beč ne slaže sa upućenom kritikom “Immotreuhänder-a”, jer je tržište nekretnina zapravo krivo što se već dugi niz godina izgrađuju stambene zgrade sa prevelikim stanovima.

Grad Beč svake godine dodeli između 9.000 i 11.000 opštinskih stanova od kojih su dve trećina sa jednom ili dve sobe.

Grad Beč inače vredno radi po pitanju stanovanja, s obzirom na to da se broj stanovnika u Beču iz godine u godinu povećava. To su izgradnja novih gradskoh četvrti, izgradnja stanova na krovovima i  projekat “65Plus”.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Grad Beč finansira renoviranje stanova starijih osoba

Grad Beč otpočinje veliku akciju finansiranja stanova za Bečlije starije od 65 godina sa niski mesečnim primanjima. Cilj je da stanovi u kojima žive starije Bečlije nemaju barijere koje osobama u starijim godinama predstavljaju prepreke svakodnevnom životu.

Grad Beč finansira renoviranje stanova starijih osoba

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava