More ispira sve tegobe: Lekovita svojstva morske vode

01.08.2022

Morska voda sadrži gotovo sve elemente iz prirode i povoljno utiče na ceo organizam.

(c) pixabay

Još od davnina,  brojni grčki i rimski lekari otkrili su lekovita svojstva morske vode. Tada je još primećeno da morska voda odlično deluje na lečenje kožnih bolesti, bubrega, kao i da povoljno utiče na ceo organizam.

Otac medicine Hipokrat je među prvima, na svom rodnom ostrvu Kos,  proučavao lekovit učinak mora i morskih krajeva. Legenda kaže da je promatrajući blagotvoran učinak mora na oštećene ruke ribara,  shvatio da morska voda smanjuje rizik od infekcije, obnavlja stanice i podstiče razmenu minerala i toksina između krvi i vode.

Francuski naučnik Rene Kvinton posvetio je život proučavanju morske vode, a 1906. godine je objavio knjigu „Morska voda, organski medij“ u kojoj govori o hemijskoj sličnosti krvne plazme i morske vode. Inače, u morskoj vodi se nalaze gotovo svi elementi iz prirode kao što su natrij, magnezij, kalcij, kalij, silicij pa čak i srebro i zlato, a u jednom litru morske vode se nalazi  prosečno 35 grama raznih otopljenih soli.

Koliko je morska sol zdrava govori i podatak da je svako od nas bar jednom u životu koristio sprej za nos s morskom vodom za vlaženje suve sluznice.

“More ispira sve tegobe“, govorio je grčki filozof Platon.
“More vraća zdravlje čoveku“, tvrdio je grčki pesnik Euripid.

(c) pixabay

More odmara i dušu i telo

Zbog otpora koji voda pruža (čak 10-15% više nego vazduh) plivanje i ronjenje su odlični sportovi, jer su samo dva zamaha rukama dovoljna da pokrenemo celo telo i  sve mišiće, bez opterećenja na zglobove i uz znatno smanjen rizik od povreda. Plivanjem ujedno povećavamo gipkost kičme  i koštano-zglobnih elemenata.

Osobama koje imaju prekomerenu težinu biće važna informacija da je 15 do 30 minuta, zbog strujanja vode i masiranja celog tela u toku plivanja,  dovoljno za prirodno uklanjanje celulita.

Ukoliko želite da ostvarite potpuni odmor na moru dišite punim plućima. Morski vazduh omogućava bolji san i odmor, a  pun je  negativnih iona vodonika koji pomažu u detoksikaciji krvi i tkiva te olakšavaju brzo uklanjanje toksina iz organizma. Ujedno se bore protiv slobodnih radikala i prave ravnotežu u nivou serotonina tj. hormona sreće.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

 

 

 

 

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava