Nova turistička atrakcija u Srbiji: Kaubojski grad na Zlatiboru

06.11.2019

Turistička atrakcija u Srbiji biće svakako prvi kaubojski grad i indijansko naselje koje se nalazi na Zlatiboru i koji će sledeće godine primiti prve goste.

Foto (c) Ekapija

Ako ste nekada želeli da vidite kako su živeli kauboji i Indijanci, put vas ne mora voditi čak do Amerike, već mnogo bliže. U Zapadnoj Srbiji, na Zlatiboru, na skoro šest hektara površine ove planine, niče prava turistička atrakcija. Ni manje ni više nego kaubojski grad i indijansko naselje.

U ovom gradu, koji će prve svoje “kauboje” primiti 20. aprila naredne godine, možete videti verodostojne repilike salona, banke, pošte, berberina, kancelarije za šerifa čak i repliku zatvora – baš kao u vestern filmovima.

Ovaj kaubojski grad koji ima šatore, karavane, hotel i 12 kućica, a za čije je unutrašnje uređenje zadužena firma Neouniverzal Zlatibor, moći će da ugosti oko 100 gostiju. Od dodatnih sadržaja grad ima kafe poslastičarnicu, teretanu, muzej starih predmeta i konjušnicu.

A iza ove ideje ne stoji Amerikanac, već naš čovek – Zlatiborac Milija Čumić. Kako kaže za portal eKapiju, na ovu ideju došao je sasvim slučajno.

– Prvobitna ideja je bila da pravim etno selo na Zlatiboru. Međutim, jedan prijatelj je u razgovoru pomenuo da su mu zanimljivi vestern filmovi, te sam ja kasnije počeo da istražujem na internetu kaubojska sela, naselja i došao sam na ideju da napravim spoj američke i srpske kulture – kaže Čumić za  portal eKapiju.

I upravo je to uradio. Taman kad obiđete američke karavane i šatore, na vrhu ovog autentičnog gradića sačekaće vas crkva i srpske kuće.

– U Teksasu postoji grad El Paso, kod kojeg reka Rio Grande deli Ameriku od Meksika. Ja sam na delu gde je Meksiko stavio Srbiju, tu sam izgradio crkvu i srpske kućice, tako da je ovo grad gde se spajaju dve kulture – kaže Čumić.

Na samom ulazu sa donje strane grada je i rodeo za jahanje, a vlasnik kaže da će do zvaničnog otvaranja napraviti još zanimljivih  programa za animaciju dece i odraslih.

 

Zlatibor jedan od najuspešnijih turističkih centara u Srbiji

Osim letovališta i zimovališta, Zlatibor je danas pre svega poznat kao klimatsko prirodno lečilište, smešteno na jugozapadu Srbije. Svojevrsni centar Zlatiborskog okruga je grad Zlatibor (bivše Kraljeve Vode) koji danas slovi za jedan od najuspešnijih turističkih centara u Srbiji.

Zlatibor je jedina planina u Srbiji koja je podjednako posećena i leti i zimi i u svetu jedinstvena vazdušna banja, gde se susreću topli vetrovi Mediterana sa hladnim vetrovima centralne i severne Evrope.

Svojim gostima pruža mnoštvo mogućnosti za aktivan odmor i uživanje u blagodetima čistog planinskog vazduha i poznat je kao centar planinskog, rekreativnog, lovnog, ribolovnog i zdravstvenog turizma.
Osim brojnih rekreativnih sadržaja, boravak na Zlatiboru turistima pruža veliki izbor izleta sa brojnim kulturno istorijskim i entološkim spomenicima i atrakcijama: Etno selo Sirogojno, Vodopad u Gostilju, Šarganska osmica, Drvengrad, Kremna, planina Tara i reka Drina, Kanjon reke Uvac, Manastir Mileševa, splavarenje Limom i dr.

Zlatibor se nedavno predstavio u Beču, zajedno s Jahorinom, u poslovno-medijskom centru Ideahouse.

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Lepe vesti iz Srbije: U Beč avionom uskoro iz Kraljeva i povratno

Praznici u Austriji: Ovo su najvažniji datumi u školskoj godini 2019/20

Vozači oprez: Kazna za nepravilno pakovanje u automobilu

NOVO: Niš-Salzburg, direktan let dva puta nedeljno

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava