Prosvjeta Austrija: Svečana Vidovdanska proslava u Beču kakva i dolikuje!

02.07.2014

Uz bogat kulturno - umetnički program u Beču je proslavljen jedan od najvažnijih srpskih praznika - Vidovdan. Ovogodišnju Vidovdansku akademiju organizovale su Crkvena opština Svetog Save i odbor SPKD Prosvjeta u Beču.

Na ovogodišnjoj Vidovdanskoj akademiji, koja je održana u Akcent teatru, okupio se veliki broj poštovalaca srpske tradicije. Predstavnici crkve , diplomatskog kora , prijatelji i članovi Prosvjete kao i mnogobrojni gosti iz javnog i društvenog života ispunili su salu Akcenta do poslednjeg mesta .

Svesni važnosti ovogodišnjeg Vidovdana , organizotori svečanosti Crkvena opština Sveti Sava i SPKD Prosvjeta su poklonili veliku pažnju programu i toku ove svečane manifestacije . Po običaju, Vidovdansku akadamiju je otvorio crkveni hor, a tradicionalnu Vidovdansku besedu govorio je doktorant istorije na bečkom univerzitetu, inače član Prosvjete, Dejan Segić.

Publici se Vidovdanskim pozdravom obratio i specijalni gost iz Hercegovine, profesor Radomir Vučković, predsednik odbora SPKD Prosvjeta u Gacku. U nastavku programa „Mali hor Prosvjete“ je publiku podigao na noge izvođenjem srpskih melodija, a posebno legendarnom pesmom ” Tamo daleko “, koju su prisutni pevali zajedno sa horom.

Odlomci predstave ” Sveti Georgije ubiva aždahu “ Narodnog pozorišta Republike Srpske u izvođenju glumaca Gorana Jokića i Aleksandra Stojkovića , kao i nastup jednog od najboljih srpskih guslara Moše Avdalovića , činili su po umetničkom kvalitetu i značaju emotivni i estetski vrhunac svečanosti .

Program je efektno završila mlada umetnica na violini Hristina Šušak , a na kraju su pred publiku izašli svi učesnici koje je publika pozdravila sa velikim aplauzom i ovacijama.

Vidovdanska akademija u Beču je imala i humanitarni karakter. Kao i prethodnih meseci , prikupljana je pomoć koja je namenjena žrtvama poplava u Srbiji i Republici Srpskoj.

Specijalni gosti večeri su bili biciklisti iz Kragujevca, Miroslav Aksentijević, Dragan Veličković i Boban Jevtić, koji su u

dobrotvorne svrhe vozili od Kragujevca do Beča, kroz pet država – prešavši 1200 kilometara , da bi baš na Vidovdan stigli na akademiju. Oni

su predsedniku bečke Prosvjete, profesoru Srđanu Mijalkoviću simbolično uručili majicu sa humanitarnim brojem 1003 za pomoć putem SMS poruke u Srbiji.

Mijalković se zahvalio svima na pomoći doniranoj na akademiji i apelovao na prisutne koji će za odmor putovati u maticu da i slanjem SMS poruke nastave sa humanitarnom podrškom ugroženima .

 

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava