Muzičari u Beču dobijaju podršku od 250 hiljada evra

18.09.2020

Kulturno odeljenje Grada Beča podržalo je Muzički fond Austrije sa 250 hiljada evra i time omogućilo dodatno finansiranje mladih muzičara.

(c) pixabay

Zbog krize izazvane pandemijom korona virusa muzičari i muzičke produkcije iz Beča morale su da otkažu ili odlože mnoge koncerte, čime se dodatno pogoršao već težak položaj u kome se nalaze.

Tržište se sve više razvija u pravcu digitalne eksploatacije. Pored albuma kao umetničkog koncepta, digitalno objavljene pesme i takozvani „bundles“ postaju sve značajniji.

Muzički fond Austrije je na ovaj trend već odgovorio probnim testiranjem za „finansiranje po titlovima“.

U okviru dva konkursa za muzičke fondove koji se ove godine održavaju biće ponuđeno „finansiranje albuma“ i „finansiranje po naslovima“ kako bi se išlo u korak sa razvojem muzičkog tržišta u smeru digitalne eksploatacije.

Budući da ove formate koriste mladi bečki muzičari koji po pravilu nemaju dovoljno finansijskih sredstava za profesionalnu produkciju, obično postoji potreba za finansiranjem, rečeno je u tekstu bečkog opštinskog veća.

Sredstva koja Beč dodeljuje u iznosu od 250 hiljada evra omogućavaju nastavak i intenziviranje ove vrste finansiranja. Savezno ministarstvo umetnosti, kulture, javne službe i sporta je još u maju ove godine povećalo finansiranje Austrijskog muzičkog fonda sa 420 hiljada na milion evra. Uz finansiranje Grada Beča i doprinose ostalih sponzora Muzičkog fonda, fond trenutno raspolaže sa 1,62 miliona evra. To znači povećanje budžeta za 70 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Pored nastavka „finansiranja po naslovima“ prvi put će biti sproveden pilot projekat za dodelu marketinških sredstava kako bi subvencionisane muzičke produkcije postale vidljivije za ciljne grupe.

„Ove dodatne ponude za finansiranje vrlo su važan korak u strategiji naših aktivnosti finansiranja i ključne su za održavanje kreativne i muzičke lokacije,kao i kulturne raznovrsnosti“, izjavio je direktor muzičkog fonda Hari Fuks.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava