Nova zabrana u Beču: Na metro liniji U6 se ne sme konzumirati određena hrana

17.07.2018

Nova zabrana u bečkom prevozu odnosi se na hranu jakih mirisa, kao što su Leberkäse, Pizza, kebab i slični specijaliteti.

Na liniji bečkog metroa U6,  jednoj od najposećenijih bečkih linija,  od jeseni  se uvodi novo pravilo. Radi se o zabrani konzumiranja određene hrane koja širi jake mirise i smeta ostalim putnicima.

Ova zabrana nije došla preko noći već se dugo razmišljalo o njenom uvođenju.

” Po pitanju konzumiranja hrane u bečkom javnom prevozu se već dugo raspravlja. Zbog brojnih žalbi putnika bilo je upozorenja i apela putnicima koji konzumiraju hranu u metrou,  ali nije bilo većih pomaka. Zato ćemo po prvi put preuzeti oštrije mere tj. zabranu  unošenja i konzumiranja hrane, koja se praktikuje u mnogim evropskim gradovima”, rekla je Uli Sima, bečka ministarka za životnu sredinu i saobraćaj.

Naime, od septembra, omiljeni specijaliteti Bečlija kao što su Leberkäse, Pizza i kebab ne smeju se konzumirati na metro liniji U6.  U obrazloženju se ne kaže zašto je zabrana uvedena baš na metro liniji U6, ali se predpostavlja da je zbog najvećeg broja putnika.

Putnici će o novoj zabrani biti informisani u vidu tabli i nalepnica na stanicama, na vagonima, a čuvari reda u bečkom prevozu će vršiti povećane kontrole.

“Dezodorans ne bi  bio na odmet”

Leto je u Beču, ali to ne znači da svi putnici javnog prevoza “prijatno” mirišu. Zbog toga je akcija deljenja dezodoransa na bečkoj metro liniji U6 bila pravi pogodak.

Ukupno 14. 0000  higijenskih paketa, koji sadrže  “dUfte Deos”, poklonjeni su  putnicima na liniji U6 koja je posebno “problematična”.  Pošto je linija U6 najduža metro linija u Beču sa dužine 17,3 km i najvećim delom trase vozi iznad zemlje, samim tim se vagoni “usijaju”, a putnici prekomereno znoje.

Deljenje dezodoransa je od strane pojedinih putnika primljena sa simpatijama i humorom, dok su ostali vrlo ozbiljno shvatili primenu dezodoransa u letnjih mesecima.  Ovo je prvi korak u suzbijanju neprijatnih mirisa na liniji U6.

 

Bečke linije – najvažnija pravila

Da li putnik može da povede psa sa sobom?
Da, za psa se plaća pola karte, a vlasnici godišnje karte ne plaćaju za kućne ljubimce. I za male pse, koji se transportuju u odgovarajućem kavezu, vožnja je besplatna. Psi, koji se ne transportuju u kavezu, moraju imati korpu na njušci i moraju se voditi na povocu.
Da li je u sredstvima javnog saobraćaja dozvoljen alkohol?
Ne. Konzumiranje alkoholnih pića je zabranjeno na linijama bečkog Gradskog saobraćaja.
Da li je dozvoljeno pušenje?
I pušenje je zabranjeno na svim stanicama kao i u vozilima.
Da li može da se sluša glasna muzika?
Ne. Buka, sviranje i slušanje glasne muzike je zabranjeno.
Da li može da se ponese bicikl?
Da, u podzemnoj železnici radnim danima od 9 do 15 i posle 18.30 sati, a vikendom uvek. Nije dozvoljeno unošenje bicikla u autobuse i tramvaje.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava