Opasno klizanje: Zaleđene vodene površine nisu mesto za igru

22.01.2019

Sloj leda na vodenoj površini nije šetalište, a ni klizalište. Klizanje na zaleđenim vodenim površinama može biti veoma opasno jer se ispod njih kriju nevidljive opasnosti.

Niske temperature u minusu, sneg i vetrovi uzrokuju da se vodene površine zalede. Iako zaleđene površine predstavljaju poseban izazov za klizanje  uvek treba postaviti  pitanje da li je bezbedno hodati i klizati se po zaleđenom jezeru, jer led na površini jezera je obično nehomogen i nejednake debljine.

Kao i proteklih godina Bečko ministarstvo MA45 – (Wiener Gewässer) upozorava sve građane da klizanje na zaleđenoj vodenoj površini može biti opasno pa čak i po život. Iako vodena površina izgleda zaleđeno, ispod se kriju mnoge opasnosti kao što su podzemna topla voda i strujanja.

Zaleđene površine dobijaju vodu iz podzemlja, čija je prosečna temperatura 7 stepeni Celsijusa u plusu. Ova podzemna topla voda može istopiti led iznutra. Takođe na mestima, na kojima nema leda, a posebno oko njih, čine veliku opasnost. Stoga se ne preporučuje klizanje na zaleđenim vodenim površinama u Beču, jer je šansa da osoba propadne veoma velika.

Opasnost se zapravo krije ispod vodene površine. Stvaranje leda na prirodnoj vodi se može veoma teško proceniti, jer ne zavisi samo od temperature vazduha već i od uslova ispod leda.
Stari Dunav (Alte Donau) kao jedno od najposećenijih prirodnih klizališta u Beču ima dubinu do četiri metra,  a Novi Dunav (Neue Donau)  čak i do 7 metara. Grad Beč, zbog velikih opasnosti, preporučuje da se lepota zaleđenih bečkih vodenih površina posmatra samo sa obale.

Ukoliko želite da idete na klizanje ali bez opasnosti možete to učiniti na čuvenom bečkom klizalištu “Ledeni san” (Wiener Eistraum- Rathausplatz) ili na jednom od mnogobrojnih zimskih sportskih terena u Beča.

Klizanje na ledu je jedan od omiljenih zimskih sportova Bečlija. Tokom zime se postavljaju brojna klizališta, a vrhunac je “Zimski san” (“Eistraum”) ispred bečkog Rathausa. Međutim, klizanje bez adekvatne zaštite može izazvati velike nevolje.

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – Naslovna stranica  OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Klizališta u Beču: Raznovrsna ponuda za početnike i profesionalce

Zimska atrakcija u Beču: Čamac za put oko sveta

Bečka atrakcija: Bečka kanalizacija i film „Treći čovek“

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava