Narodni muzej u Beogradu otvoren posle 15 godina

29.06.2018

Narodni muzej Srbije otvoren je juče u Beogradu posle 15 godina rekonstrukcije, a otvaranju su prisustvovale brojne zvanice iz sveta kulture, verske zajednice i državni zvaničnici.

Posle petnaest godina, Narodni muzej Srbije, na Trgu republike u Beogradu , svečano je otvoren uz prisustvo velikog broja visokih državnih zvaničnika, diplomatskog kora i verskih zajednica, i najugledniji kulturnih i javnih radnika.
Muzej je otvorila predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, naglasivši da će vraćanjem kulture u fokus, Srbija ponovo postati centar umetničkog sveta.

“Danas je veliki dan za kulturu Srbije. Simbolično, na Vidovdan, otvaramo muzej koji je srž naše kulturne tradicije” – naglasila je Brnabićeva, dodajući da je tačno pre godinu dana u Skupštini Srbije obećala da će Vlada ponovo otvoriti Muzej savremene umetnosti i Narodni muzej.

Potom je dečji hor zapevao “Bože pravde”, a na Trgu republike projekcijama na fasadi zgrade započeo je multimedijalni spektakl.

Tokom poslednje četiri godine zahvaljujući  zajedničkom naporu predsednika Aleksandra Vučića, Vlade Srbije i  resorsnom ministarstvu na zgradi Narodnog muzeja obnovljena je fasada, celokupna infrastruktura i sve što je neophodno da najznačajniji muzej Srbije primi posetioce.

“Večerašnji svečani trenutak treba da bude simboličan početak male renesanse našeg kulturnog razvoja” – poručio je ministar kulture Vladan Vukosavljević.
“Kultura je naša hrana i naš život, a to su naši preci dobro znali i svojim delima dokazali”- naglasio je ministar.

 

Beograd u plavoj boji

Ceo Beograd je povodom otvaranja Narodnog muzeja bio u znaku plave boje: zgrada Narodnog pozorišta, Palata Albanija, Etnografski muzej, ali i svi ostali muzeji. Uz zvuke Vivaldija , na plavom tepihu, pristizale su zvanice svečano obučene uz obavezni plavi detalj.

Plava boja je bila u fokusu zbog slike “Devojka u plavom” Đure Jakšića, koja je simbol novog vizuelnog identiteta koji je Narodni muzej dobio ponovnim otvaranjem.

Tokom ceremonije gostima se u pratnji slavnog baletskog igrača Sergeja Polunjina, svetskog promotera novog života Narodnog muzeja, poklonila lično “devojka u plavom”.

Multimedijalni spektakl koji je prikazan na fasadi je film o reprezentаtivnim  umetničkim delima iz stаlne postаvke, kаo i video sа jednim od nаjvećih bаletskih umetnikа dаnаšnjice Sergejem Polunjinom, uz kompozicije Isidore Žebeljаn. Prikazivaće se nа fаsаdi svаke večeri u  21:00 sаt i tokom predstojećeg vikendа. Kreаtor mаpingа koji će grаđаni i turisti moći dа pogledаju nа fаsаdi Nаrodnog muzejа je Gorаn Bаlаbаn, а producent Isidorа Petrа Mаr.

 

Đaci generacije prvi posetili muzej

Dan uoči svečanog otvaranja, Narodni muzej je imao prve specijalne goste, đаke generаcije osnovnih i srednjih školа. Generacija koja je zapravo stasala bez jednog od najznačajnijih muzeja za srpsku kulturu, prvi put je bila u poseti muzeju, a kroz stаlnu postаvku proveo je specijаlni vodič zа ovu priliku, Slobodаn Trkuljа.

Foto (c) Narodni muzej Fb

 

Besplatan ulaz za posetioce povodom otvaranja

Narodni muzej je za publiku otvoren posle svečane ceremonije sve do sutradan do 22:00 časova uz besplatan ulaz. I tokom vikenda od deset ujutru do deset uveče posetioci će moći besplatno da posete Narodni muzej Srbije. Od  3. jula 2018. počinje uobičajeno radno vreme:  utorak, sreda, petak i nedelja od 10:00 do 18: časova i četvratak i subota od 12:00 do 20:00 časova. Cena pojedinačne ulaznice je  300 dinara, dok je nedeljom besplatan ulaz.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava