Dani Beograda: Kulturno-umetnički program prilagođen svim uzrastima

11.04.2019

Tradicionalna manifestacija "Dani Beograda", održava se po 17. put i trajaće od 16. do 19. aprila 2019. godine pod sloganom "Pogled sa Kalemegdana".

“Dani Beograda” počeće 16. aprila i trajaće četiri dana. Pod sloganom “Pogled sa Kalemegdana” , u srpskoj prestonici će se održati mnogobrojni koncerti, izložbe i predstave, namenjene svim Beograđanima i gostima.  Centralno mesto događanja biće Kalemegdan, a kulturno-umetnički program je prilagođen svim uzrastima.

Tokom “Dana Beograda”, obeležavaju se i dva značajna istorijska datuma za srpsku prestonicu:

–  16. april je godišnjica datuma na koji je u pismu papa Jovan prvi put pomenuo slovensko ime Beograda. Naime, 16. aprila 878. godine  se u pismu pape Jovana VIII prvi put pominje slovensko ime grada Beograda

– 19. april, dan kada je Knez Mihailo Obrenović 1867. godine  dobio ključeve Beograda, i kada je turski Ali Riza-paša izvršio simboličnu predaju ključeva grada knezu Mihailu,  što se računa dan kada  je  Beograd i formalno postao srpski grad.

U toku manifestacije “Dani Beograda”, Grad Beograd, Sekretarijat za kulturu i izvršni producent pozorište Dadov pripremili su niz besplatnih kulturnih, umetničkih i istorijskih sadržaja. Biće održana i brojna predavanja, turističke ture, promocije itd.

 

 

Dani Beograda 2019. – program

Prvi koncert „Pogled sa Kalemegdana – BG tvrđava, kod „Pobednika“ održaće se u utorak 16. aprila 2019. godine sa početkom u 19:00 časova. To je zapravo putovanje kroz modernu istoriju Beograda.
Mjuzikl u kom učestvuju glumci i plesni parovi predstavljaće koncertnu reviju na kome će učestvovati tridesetak mladih beogradskih umetnika.

Na drugom koncertu 17. aprila „Rok simfonija“ učestovaće Bojana Stojmenov, Tijana Dapčević, Riblja čorba, Đorđe David,  Neša Galija, Gale Kerber, Dejan Najdanović Najda, Snežana Jandrlić, Tanja Jovićević i drugi, u pratnji  vojnog  orkestra „ Stanislav Binički“.

Treći, „Gala operski koncert“, održaće se 18. aprila i sadržaće takođe zanimljiv repertoar. Komletan program možete pročitati OVDE.

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Beograd i Beč: Izložba „Primenjena nostalgija“ u Beču

“Primenjena nostalgija“ naziv je izložbe koja je prikazana u Beču i na kojoj su prikazane fotografije koje najbolje ilustruju sve ono što približava Beograd i Beč. VIŠE…

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava