Naše zdravlje: Projekat za lepši i kvalitetniji život u Beču

15.05.2019

„Naše zdravlje" je projekat Grada Beča koji je posvećen aktivnom povezivanju i uključivanje građanki i građana Beča poreklom iz bivše Jugoslavije.

Ljudi sa prostora bivše Jugoslavije predstavljaju najbrojniju grupu među migrantima u glavnom gradu Austrije,  Grad Beč preduzima brojne mere da se putem različitih projekata olakša život ovim ljudima i njihova integracija u austrijsko društvo.

Jedna od važnih tema je, sigurno, i zdravstvo, između ostalog i zbog činjenice da su mnogi migranti, bivši gastarbajteri, sada već u poodmaklom životnom dobu, kada pitanje zdravlja, prevencije i lečenja dobija sve veći značaj. Upravo oni iz prve generacije doseljenika nisu imali sreću da dobijaju besplatne kurseve nemačkog jezika, tako i da i danas imaju problema kad treba da idu kod doktora i detaljnije porazgovaraju o svojim problemima. Srećom, u Beču ima sve više lekara sa naših prostora, što olakšava komunikaciju.

 

Zajedno za jedan lepši i kvalitetniji život

Pre nekoliko godina u Beču je pokrenut projekat Zdravstvene mreže Naše zdravlje/ Наше здравље sa ciljem unapređenja zdravlja kroz mogućnost ravnopravnog učešća svih zainteresovanih u raznim aktivnostima i uz korišćenje maternjeg jezika. Projekat je usmeren prema ljudima iz bivše Jugoslavije, ali i prema svim organizacijama i pojedincima koji rade sa ljudima iz tog regiona, a sve aktivnosti se odvijaju pod sloganom „Zajedno za jedan lepši i kvalitetniji život“.

 

Težišta rada ove mreže su sledeće aktivnosti:

– Osmišljavanje ponuda i aktivnosti koje se povoljno odražavaju na zdravlje ljudi
– Podsticanje umrežavanja i razmene znanja institucija i pojedinaca koji rade u zdravstvu, uključujući i stručnjake sa prostora bivše Jugoslavije
– Kontinuirano unapređivanje zdravog načina života
– Ukazivanje na potrebe i resurse zajednica iz bivše Jugoslavije

 

Aktivnosti mreže Naše zdravlje/Наше здравље

– Aktivno povezivanje i uključivanje građanki i građana Beča poreklom iz bivše Jugoslavije
– Organizovanje redovnih priredbi/manifestacija koje podstiču zdravlje sa predavanjima medicinskih radnika na maternjem jeziku
– Organizacija susreta foruma „Naše zdravlje/Наше здравље“
– Zajedničko planiranje i sprovođenje mera za podsticanje fizičkog i psihičkog zdravlja

Vođa projekta  Naše zdravlje/Наше здравље  je Mag. Predrag Pljevaljčić sa kojim možete komunicirati putem mejl adrese  predrag.pljevaljcic@wienkav.at ili broja telefona  01/ 60 191 5456.

 

Nova prilika za druženje 

Jedna od manifestacija u sklopu projekta Naše zdravlje/Наше здравље organizuje se u petak, 17. maja 2019. godine sa početkom u 18:00 časova u prostorijama Bezirksvorstehung Favoriten, na adresi Kepplerplatz 5, 1100 Wien.

Na manifestaciji će biti predstavljen i kurs plesa sa prikladnom koreografijom, a sve će biti propraćeno dobrom muzikom, ukusnim specijalitetima i zanimljivim druženjem. Manifestacija se organizuje u saradnji udruženjima „Mitten in Favoriten“ i „Ostra“, koji su se pobrinuli za bogat umetnički program.

Više informacija u priloženoj pozivnici.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava