Bečki zoološki vrt ponovo proglašen za najbolji u Evropi

25.09.2018

Bečki zoološki vrt je po peti put proglašen za najbolji u Evropi jer je uspeo da osvoji 243 od 280 mogućih bodova, ostavljajući 29 takmičara u A kategoriji iza sebe.

Bečki zoološki vrt (Tiergarten Schönbrunn) je proglašen,  po peti put,  za najbolji zoološki vrt u Evropi. Drugo mesto osvojio je zoološki vrt u Lajpcigu, a treće mesto pripalo je zoo  vrtu  u Cirihu.
Poznat već širom sveta, bečki  zoološki vrt se nalazi na samom vrhu rang liste u A kategoriji, koja uključuje i zoološke vrtove sa više od milion posetilaca na godišnjem nivou.

Za procenu i proglašenje najboljeg koristilo se više desetina kriterijuma, a  u Beču su postignuti najbolji rezultati u svim oblastima. U proceni se se koristili faktori kao što su stočarstvo, raznolikost životinja, zaštita vrsta, istraživanja, ali i posećenost, inicijative za zoološko obrazovanje i investicije. Bečki zoološki vrt – Tiergarten Schönbrunn je uspeo da dostigne 243 od 280 mogućih bodova,  ostavljajući 29 takmičara u A kategoriji, iza sebe.

Bečki zoološki vrt , osim svega nabrojanog, okarakterisan je pozitivnom činjenicom da se na 17 hektara čuvaju mnoge “velike životinje” po najboljim standardima. Takođe je pohvaljen moderan enterijer u  istorijskim  baroknim  zgradedama na lokaciji. Zgrade i kućišta za životinje ocenjenu su visokim kvalitetom i jedinstvenim ambijentom za životinje.

Prošle godine bečki „Šenbrun“ je zahvatio pravi „bejbi bum“. U ovom zoo-vrtu je 2017. godine, između ostalog, rođeno deset mladih žutouvih pingvina, mladunče antilope, slonić Tuluba, kao i beba pande po imenu „Fu Hu“, koja je u međuvremenu postala ljubimac posetilaca.

DA LI STE ZNALI?

– Najstariji zoološki vrt koji i danas postoji je osnovan 1752. godine u Beču. 
– Kada je carica Marija Terezija naredila proširenje dvorca Schönbrunn, njen muž  je želeo da se unutar velikih vrtova, koji okružuju dvorac, smesti i zoološki vrt. Tako je nastao bečki zoološki vrt – Tiergarten Schönbrunn.
– Od osnivanja 1752. do 1779. godine, bečki zoološki vrt bio je rezervisan samo za pripadnike carske porodice i posebne goste, a 1779. godine postaje otvoren za javnost i to potpunosti besplatno.
– Bečki zoološki vrt „Šenbrun“ je već više godina za redom, posle dvorca „Šenbrun“, druga najposećenija atrakcija u Austriji.
– Među austrijskim posetiocima ima i onih koji su  stalni gosti. Naime, više od 100.000 vlasnika godišnje karte može svakodnevno da posećuje omiljene životinje.
– Da li ste znali da možete postati kum jednoj od životinja u bečkom zoološkom vrtu ili da kumstvo možete da poklonite za božić?

Panda slikarka

Panda koja crta je jedna od najnovijih  atrakcija koju posetiocima nudi bečki zooloski vrt.  Naime, ženka pande po imenu Jang Jang, naučila je da slika po platnu i “svoja umetnička dela”  prodaje preko interneta, a novac će biti upotrebljen za knjigu fotografija o austrijskim pandama u zoo vrtovima.

 

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

 

Haus der Musik: Brojne atrakcije povodom 20 jubileja

Nova bečka atrakcija: Zoološki vrt dobio novog stanovnika

 

Besplatna klub kartica Grada Beča nudi brojne pogodnosti

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava