Prosvjeta: Novogodišnji koncert povodom Pravoslavne nove godine

16.01.2014

Novogodišnji koncert koji je organizovala Prosvjeta iz Beča biće upamćen po umetnicima svetskog glasa, izuzetanom programu, brojnoj publici i odličnoj atmosferi.

Treću godinu za redom, SPKD Prosvjeta iz Beča je 14. januara 2014. godine organizovala Novogodišnji koncert u čast Pravoslavne Nove godine. Bila je to prava prilika da se mnogobrojna publika upozna i podseti na srpske običaje i tradicijui da se uz prigodan program ponosno proslavi ovaj tradicionalni praznik.

Ovogodišnji koncert SPKD Prosvjete bio je u znaku evropske i srpske tradicionalne muzike. Učesnici, koji su odabrani za ovu priliku, simbolizuju spoj modernog i tradicionalnog, mladosti i iskustva, visokog profesionalizma i entuzijazma, vrhunskih umetnika i mladih nada.

Koncert je otvorio “Mali hor Prosvjete” izvođenjem Betovenove “Ode radosti” na srpskom i nemačkom jeziku, što je publika pozdravila sa velikim oduševljenjem.

Zatim je nastupio “Austrijsko – Vizantijski hor” koji je, svojim fenomenalnim izvođenjem duhovne pravoslavne srednjovekovne muzike, osvojio velike aplauze prisutnih.

Svojim glasom i pojavom, prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, Suzana Šuvaković – Savić  očarala je prisutne.

Svetske zvezde etno muzike, braća Teofilovići nastupili su programom  tradicionalne muzike Srbije i Balkana. Njihov jedinstven nastup često je prekidan ovacijama i aplauzima.

Koncert je završen zajedničkim izlaskom na binu svih učesnika i sa obećanjem da će i sledeći Novogodišnji koncert Prosvjete biti uspešan i organizovan kako i dolikuje: umetnici svetskog glasa, izuzetan prostor, brojna publika i odlična organizacija.

Koncertu su prisustvovali brojni gosti iz diplomatskog kora, umetnici, medijski i kulturni poslenici, javne ličnosti, predstavnici srpskih udruženja u Austriji i inostranstvu, kao i mnogi prijatelji i poštovaoci Prosvjete.

Među počasnim gostima su uz ambasadora Srbije Pere Jankovića kao domaćina, prisustvovali i ambasadorka Crne gore Slavica Milačić, ambasadorka BiH Tanja Milašinović – Martinović, ambasador Makedonije Giorgi Filipov, šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović, kao i vojni atašei Crne Gore, general potpukovnik Ljubiša Jokić, vojni ataše BiH pukovnik, Slobodan Tanasilović, vojni savetnik Misije Srbije pri OEBS – u, pukovnik Predrag Kraljević , vojni ataše Srbije, potpukovnik Goran Jeremić, kao i vojni ataše Ruske Federacije pukovnik Sergej Travnikov. Među gostima je bio i austrijski publicista Hanes Hofbauer, predsednik Saveza Srba iz Slovačke Stane Ribić i mnogi drugi .

Uz opravdano odsustvo, prisutne su sa toplim pismenom porukom pozdravili bečka ministarka za integraciju Sandra Frauenberger, kao i predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine Republike Srbije, Aleksandar Čotrić.

Predsednik SPKD Prosvjeta Austrija, profesor Srđan Mijalković zahvalio se gostima i istakao da je ponosan na kompletan tim, a posebno mladi članovi  Prosvjete koji je uz mnogo entuzijazma predano radili na organizaciji ovog lepog događaja.

Koncert je održan u svečanoj sali magistrata Trećeg bečkog okruga koja, po lepoti i akustici, spada u elitne koncertne prostore u Beču.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava