Novogodišnji koncert u Beču u vreme korone sa publikom ili bez nje

01.12.2020

Novogodišnji koncert u Beču je stekao popularnost i daleko van granica Austrije, pa se svake godine prenosi u 90 zemalja sveta i ima oko 50 miliona gledalaca.

Foto Bečka filharmonija © Dieter Nagl

Svake godine termin 1. januar, u 11:15 časova rezervisan je za čuveni bečki Novogodišnji koncert. Za sve ljubitelje klasične muzike u svetu  svake godine u Zlatnoj dvorani Muzikferajna Bečka filharmonija priređuje se ovaj tradicionalni događaj. I ove godine bi koncert trebao da se održi i pored trenutne situacije sa pandemijom korona virusa   – da li sa publikom ili bez nje, još se pouzdano ne zna. Na koji način će  koncert biti organizovan još se pouzdano ne zna, ali ono što je sigurno jeste da će se koncert ipak održati i to pod dirigentskom palicom Rikarda Mutija (Riccardo Muti) koji je već šesti put dirigent na čunom Novogodišnjem koncertu u Beču.

Na programu Novogodišnjeg koncerta tradicionalno se izvode kompozicije čuvene muzičke porodice Štraus i njihovih savremenika, vrhunske interpretacije valcera, polki i marševa.

Posle dva glavna dela slede numere koje se sviraju na bis. Drugi bis je valcer “Na lepom plavom Dunavu”Johana Štrausa sina, koji publika prekida aplauzom već tokom uvodnih taktova. U tom trenutku orkestar i posetioci zajednički svim gledaocima širom sveta čestitaju Novu godinu rečima Prosit Neujahr ( Srećna Nova godina)!

Završni treći bis je već tradicionalna kompozicija Radecki Marš, Johana Štrausa oca, prilikom čijeg izvođenja posetioci koncerta tapšu u ritmu muzike.

Program Novogodišnji koncert u Beču 

Zdanje Muzikferajna (Musikverein) gde se  održava Novogodišnji koncert važi za centar klasične muzike u Beču. Velika dvorana, nazvana „Zlatna dvorana“, jedna je ne samo od najlepših, već i akustički najboljih dvorana na svetu. U antičkom stilu izgrađena dvorana se specijalno za Novogodišnji koncert ukrašava brojnim cvetnim aranžmanima. Stubovi, karijatide i svodovi dvorane asociraju na pravi muzički hram.

Najpoznatiji koncert na svetu, Novogodišnji koncert u Beču,  i u vreme korone, prenosiće se u 90 zemalja sveta.

Novogodišnji koncert se godinama prenosio putem radija, a od 1959. godine i putem televizijsksog prenosa. Od 1989. godine uvedena je igra tako da se tokom prenosa prikazuju i baletske numere koje plešu članovi Baleta bečke državne opere, Narodne opere, Bavarske opere i internacionalni gosti.  Od 1992. godine se u pauzi emituje  25-minutni film koji se svake godine posebno snima. Austrijska državna televizija je prvi put koncert prenosila u DTV i kao Live Stream na Iternetu, 2010. godine.

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava