Novogodišnji koncert u Beču: Ovacije umetnicima iz Srbije i Rusije

15.01.2019

U Zlatnoj sali čuvenog bečkog Muzikferajna u nedelju uveče održan je pravoslavni Novogodišnji koncert posle koga su srpski i ruski umetnici dobili dugi aplauz i ovacije publike.

U Zlatnoj sali čuvenog bečkog Muzikferajna, dvorana u kojoj se svake godine, 1. januara održava čuveni Novogodišnji koncert Bečke filharmonije, u nedelju 13. januara 2019. godine održan je pravoslavni Novogodišnji koncert na kome su nastupili poznati umetnici iz Srbije i Rusije.

Irkutski filharmonijski orkestar pod dirigentskom palicom Ilmara Lapinša, ruski operski pevač Aleksej Tihomirov i  trompetisti Vladislav Lavrik i Aleksandr Sorvin predstavili su muzičko blago Rusije, a operska diva Jadranka Jovanović i čelistkinja Ana Topalović  izvele su srpske melodije.

Tokom programa izvođena su dela klasika, ali i savremenih kompozitora od Petra Iliča Čajkovskog, Aleksandra Sedlara, Isidora Bajića, Stanislava Biničkog, Nikole Paganinija, Pavela Singera, Aleksandra Čajkovskog , Grigora Dinka, Kamija Sen-Sansa, Davorina Jenka i Stevana Hristića.

Operska diva Jadranka Jovanović je predstavila srpske kompozitore kao što su Stanislav Binički, Isidor Bajić i druge. Jadrankaje u Beču imala i duetski nastup sa kolegom iz Rusije, operskim pevačem  Aleksejom Tihomirovim.

Ana Topalović, Aleksej Tihomirov i Jadranka Jovanović

“Presrećna sam što sam nastupila u ovoj, jednoj od najprestižnijih dvorana sveta, a još radosnija, što sam uspela da na ovako visokom nivou predstavim naše pravoslavne kompozitore i da se nađu na pijedestalu i od bečke publike dožive ovakve ovacije”, rekla je, posle koncerta, Jadranka Jovanović.

Velike ovacije ispratile su orkestarsko izvođenje “Tamo daleko” i skandiranja koje je pratilo naš “Marš na Drinu”, a i na ostale melodije srpskih kompozicija publika je aplaudirala sa velikim oduševljenjem.

“Moj zadatak, koji sam ispunila sa najvećom ljubavlju, je da Binički Isidor Bajić zablistaju u Beču, a to sam ostvarila  zahvaljujući svom iskustvu i ogromnoj ljubavi za svoju zemlju i srpsku muziku, a nezaboravan je taj osećaj podrške kako brojne srpske i ruske publike, ali i Austrijanaca i publike iz drugih zemalja”, opisuje svoje utiske Jadranka Jovanović.

Iako je Jadranka Jovanović doputovala samo dan pre koncerta u Beču iz Njujorka , prihvatila je nastup jer je izvođenje arija u bečkom Muzikferajnu, kako smatra, kruna njenih nastupa u Austriji.

Jadranka Jovanović je već više puta nastupala u Austriji, a naša publika je imala prilike da uživa u njenom pevanju i na Svetosavskom balu u Beču.

 

Ilmar Lapinš: Pravoslavna godina simbol Srbije i Rusije

Motiv za održavanje pravoslavnog Novogodišnjeg koncerta je dobio Ilmar Lapinš, dirigent Irkutskog filharmonijskog orkestra, koji je pre 40 godina radio  u Narodnom pozorištu u Beogradu i  tada je 13. januara otišao u Klub književnika, i uprkos što se u to vreme Pravoslavna godina nije slavila javno,  za Lapinša je ona postala simbol Srbije, a želeo je da postane i simbol Rusije.

Ambasador Rusije u Austriji Dimitri Ljubinski ukazuje da ovaj koncert postaje tradicija, koja je započeta prošle godine.

– Probali smo pre godinu dana da organizujemo koncert za pravoslavnu Novu godinu i odmah smo dobili poziv da to ponovimo. Posebno mi se svidelo što su ruski i srpski umetnici sarađivali pod dirigentskom palicom Lapinša i što su pred bečkom publikom izveli ruske i srpske pesme – rekao je Ljubinski.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava