Opojna sredstva koja konzimiraju Bečlije

05.12.2017

Aktuelni „Monitor za opojna sredstva“ pokazuje da Bečlije od legalnih opijata najviše koriste alkohol i nikotin, a od ilegalnih kanabis (travu i hašiš).

Prema rezultatima najnovijeg ispitivanja stanovnika Beča o konzumiranju legalnih i ilegalnih droga, koji se sprovodi svake godine sa 600 reprezentativnih ispitanika (kolebanje u procentima +/- 4), deset procenata skoro svaki dan konzumira alkohol (2015. to je radilo 12 posto), dok 20 posto pije dva do tri puta nedeljno (pre dve godine 23 posto). Kada se radi o polovima, 15 posto muškaraca i 5 posto žena u Beču alkohol pije svakodnevno.  Tri procenta pije previše (4 posto muškaraca, 1 posto žena). To je slučaj najčešće kod osoba starih između 15 i 29 i kod onih između 40 i 49 godina.

Skoro trećina muškaraca u Beču puši svakodnevno

Ukupni broj pušača se nije mnogo promenio, osim kod žena. 27 posto ispitanika puši svakodnevno (2015 ih je bilo 29 procenata). 12 posto i po najnovijem izveštaju spada u povremene pušače. 32 posto muškaraca nikotin konzumira svakodnevno. Broj žena koje puše svaki dan od 2015. se smanjio sa 27 na 22 posto. Najveći procenat pušača je nažalost među mladim osobama između 16 i 29 godina (33 posto) i u grupi staroj od 30 do 39 godina. U sledećoj deceniji života procenat se smanjuje na 28, dok je kod osoba starih između 50 i 59 godina udeo pušača 22 posto.

Od kanabisa do Crystal Meth-a

24 procenta Bečlija je bar jednom u životu konzumiralo kanabis (travu ili hašiš). Ecstasy i amfetamine je koristilo između 5 i 7 procenata, a između tri i četiri posto je izjavilo da je već probalo neki od opijata (heroin, opijum, morfin, metadon), kokain ili LSD. Samo 1 posto Bečlija kaže da je tokom poslednjih 30 dana konzumiralo opijate (morfijum, heroin, opijum), dok ostale droge češće upotrebljava ispod jedan posto ispitanih. Muškarci generalno imaju više iskustava s ilegalnim drogama od žena, jer je svest u vezi sa rizikom kod lepšeg pola očito razvijenija.

Zavisnost od opojnih sredstava je „bolest“

Situacija u gradu je u vezi sa korišćenjem opojnih sredstava očito stabilna: četvoro od desetoro ispitanih je izjavilo da u skorijoj prošlosti nije primetilo promene. Svaki peti je rekao da je situacija bolja, a trećina smatra da  je gora. 84 procenata Bečlija smatra da je zavisnost od opojnih sredstava (ali i od kocke ili interneta) bolest i da ne predstavlja kriminalno ponašanje.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava