Pesma Evrovizije ponovo se vratila u punom sjaju

18.05.2021

U roterdamskoj „Ahoj“ areni završeno je prvo polufinale najvećeg muzičkog takmičenja na svetu.

Foto: Facebook @EurovisionSongContest

Posle prošlogodišnjeg otkazivanja zbog pandemije, takmičenje  Pesma Evrovizije ponovo se vratilo u punom sjaju. Večeras je održano prvo polufinale u kojemsu učestvovali takmičari šesnaest zemalja, od kojih se deset  plasiralo u veliko finale 22. maja.

Za prolaz u finale večeras takmičilo se šesnaest zemalja:

Litvanija, Slovenija, Rusija, Švedska, Severna Makedonija, Irska, Kipar, Norveška, Hrvatska, Belgija, Izrael, Rumunija, Azerbejdžan, Ukrajina i Malta.
Australija nije učestvovala uživo, već je pušten snimak sa živog nastupa.

Prolaz u finale za takmičenje Pesma Evrovizije obezbedili su predstavnici Norveške, Izraela, Rusije, Azerbejdžana, Malte, Litvanije, Kipra, Švedske, Belgije i Ukrajine.
Predstavnici Hrvatske, Severne Makedonije i Slovenije ostali su bez učešća u finalu.

 

Šta je bilo neobično

Svojim nastupom izdvojili su se predstavnici Norveške i Ukrajine.
Ukrajinski predstavnici su izvukli maksimum iz svoje neuobičajene pesme i čudnu kompoziciju upotpnili čudnim, ali efektnim nastupom.

Grupa Go_A sebe smešta u elektro-folklor žanr (čiji su verovatno jedini pripadnici), a pojedini inostrani novinari koji prate evrovizijsku sezonu njihovu pesmu su opisali kao “nuklearni ukrajinski pop”.

Norveška je odabrala Tiksa, mladića koji je zbog svog Turetovog sindroma imao traumatično detinjstvo, što ga nije sprečilo da pogrdni nadimak koji su mu vršnjaci zbog njegovih tikova dali pretvori u umetničko ime.

Tiks je veoma popularan u rodnoj zemlji i ubedljivo je pobedio na norveškom nacionalnom izboru. Uprkos svemu, pesma je previše obična, a čak je ni kičasti nastup ne unapređuje, pa osim empatije zbog zdravstvenog stanja na koju, prema komentarima na mrežama, nailazi norveški predstavnik, ne vidim druge faktore po kojima bi se našao među najboljima u završnici.

Kada je reč o drugim finalistima, nije bilo previše iznenađenja. Finale “Evrosonga” gotovo je nezamislivo bez Švedske i Rusije, koje su bez velike pompe ušle u završnicu, a među finalistima je očekivano i Litvanija, koja je važila za glavnog favorita na prošlogodišnjem otkazanom takmičenju.

Jedino iznenađenje bi mogla da bude Belgija, za koju su mnogi rekli kako je otela mesto u finalu predstavnici Hrvatske.

Prvo polufinale je završeno. Ostalo je da u četvrtak vidimo ko će zauzeti preostalih deset mesta u finalu i mogu li srpske predstavnice, grupa “Hurricane”, da budu među njima.

Prenos drugog polufinala takmičenja Pesma Evrovizije  možete gledati sutra u 21 čas na RTS 1, RTS Svet, kao i na multimedijalnoj platformi RTS Planeta.

Izvor: RTS

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava