Božićna pesma “Tiha noć, sveta noć” nastala je u Austriji pre više od 200 godina i peva se širom sveta

20.12.2022

Božićna pesma "Tiha noć, sveta noć", nastala je u Austriji i danas se peva širom sveta na više od 300 jezika i dijalekata.

Hrišćanske crkve, koje vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru, 25. janura proslavljaju Božić, praznik rođenja Isusa Hrista.
Badnje veče i Božić, po Gregorijanskom kalendaru, obeležavaju i pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena, dok Ruska i Srpska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora praznik proslavljaju prema Julijanskom kalendaru, 13 dana kasnije, odnosno 6. i 7. januara.

Prema predanju Isus Hrist je rođen 25. decembra u Vitlajemskoj pećini pa se ovaj datum, uz razlike u kalendarima, poštuje u celom hrišćanskom svetu. U svim hrišćanskim crkvama, na Badnje veče i Božić, čitaju se delovi Jevanđelja o rođenju Spasitelja i događaj u Vitlajemu koji je promenio istoriju čovečanstva.

Božićna pesma “Tiha noć, sveta noć” (Stille Nacht! Heilige Nacht) nastala je u Austriji pre više od 200 godina, a njeni autori sveštenik Jozef Mor i  učitelj Franc Ksaver Gruber nisu mogli ni da naslute da će jednog dana postati svetski hit.

Pesma je prvi put izvedena 24. dezembra 1818. godine pred vernicima u crkvi Sv. Nikole u Oberndorfu. Pesma se prenosila i širila sve više i više se širila svetom,  ali  je do danas ostala tajna kako je pesma osvojila planetu. Uskoro je usledila engleska verzija, a do kraja 19. veka pesma se pevala na svim kontinentima zahvaljujući pre svega hrišćanskim misionarima.

Pesma je snimljena nekoliko stotina puta u izvodjenju brojnih umetnika, poput Binga Krozbija i Elvisa Prislija, pa sve do nemačkih rokera “Erloesung” i Majli Sajrus. U engleskoj verziji nosi naziv “Silent night, holy night”!

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

Danas se tvorcima pesme “Tiha noć, sveta noć”,  Moru i Gruberu, odaje počast u desetak gradova u Austriji, uključujući Hohburg-Ahu, Gruberovom rodnom mestu gde se svakog Božića priredjuje specijalna pozorišna predstava.

Pesma “Tiha noć, sveta noć” je 2011. godine upisana i na UNESCO listi austrijske nematerijalne kulturne baštine.

Pre nekoliko godine u Austriji je obeleženo 200 godina od nastanka ove pesme, a austrijska televizija ORF je emitovala celovečernji šou posvećen pesmiTiha noć, sveta noć, gde su učestvovali Hor bečkih dečaka, Boni M, Cris de Burg i mnogi drugi.

Srećan Božić i da u zdravlju i ljubavi provedete naredne praznične dane, želi Vam Dijaspora TV!

 

NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Šta se jede u Austriji na Badnje veče?

Bečki zoološki vrt: Kupite “kumstvo” kao poklon

Verski praznici: Sveta tri kralja kod katolika i Badnji dan za pravoslavne vernike

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava