Peteru Handkeu uručena Povelja počasnog građanina Beograda

22.05.2015

Austrijski pisac i humanista Peter Handke primio je u četvrtak, na Spasovdan, Povelju počasnog građanina Beograda, koja mu je uručena na svečanom prijemu u Starom dvoru.

Sinoć je u Starom dvoru, sedištu Skupštine grada Beograda, održan prijem povodom gradske slave – Spasovdana, a tom prilikom, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević uručili su austrijskom piscu Peteru Handkeu Povelju počasnog građanina Beograda.
– Imajući u vidu celokupan umetnički opus ovog autora, njegov veliki doprinos savremenoj književnosti i kulturi, njegovu solidarnost sa građanima Beograda i Srbije pokazanu u teškim trenucima, možemo s pravom reći da danas u svetu nema pisca koji nas je zadužio više nego on – istakao je gradonačelnik Beograda i zahvalio mu se na svemu što je do sada učinio za srpski narod.

– Dragi prijatelju, vaša snaga i upornost govore o tome koliko volite naš narod. Zbog bavljenja Srbijom i Srbima izgubili ste mnoge nagrade. Izabrali ste za sebe teži put, put borbe, ali put istine, zbog čega vas naš narod neobično ceni – naglasio je Siniša Mali.Zahvaljujući se na visokom priznanju, Peter Handke je naglasio da je Beograd tragičan, ali svetao grad, nije svetao spolja, već u svom unutrašnjem biću.
– Jednom sam rekao, moje mesto je kod tragičnog naroda, a danas kažem moje mesto je u tragičnom i svetlom gradu Beogradu. Pre dvadeset godina svi mediji od Vašingtona preko Londona, Brisela, Pariza i Frankfurta „vikali” su da je Beograd mračno gnezdo na Balkanu, ali on to nikada nije bio, on je bio svetao iznutra. Mračna gnezda bili su Brisel, Berlin, Madrid, Njujork – rekao je Handke u svom kratkom govoru na srpskom jeziku i ukazao na činjenicu da je Beograd, u samo jednom veku, tri puta bombardovan, misleći pri tom na dva teška bombardovanja u 2. Svetskom ratu (1941. od nemačkih aviona i 1944. od saveznika), kao i 1999. od strane NATO-a za vreme sukoba oko Kosova.
– Ljubav je nesigurna i opasna, ali vernost nije, posebno ne prema nekom mestu. Obećavam da ću ostati veran Beogradu, svetlom gradu – poručio je Handke ističući da on dodeljeno priznanje ne zaslužuje, ali ga prime u ime svoje dece.
Austrisjki pisac upisao se u knjigu utisaka u Skupštini Beograda na ćirilici i latinici.
Skupština grada je u februaru ove godine usvojila odluku da se zvanje počasnog građanina dodeli Peteru Handkeu, ruskom režiseru Mihalkovu i norveškom političaru Torvaldu Stoltenbergu.
Handke i Mihalkov su prvi koji su dobili priznanje počasnog građanina Beograda, a da nisu državnici i političari. Zvanje počasnog građanina Beograda se dodeljuje od 1945. godine.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava