Bečka opera i Narodno pozorište u Beogradu proslavljaju 150 godina postojanja

22.05.2019

Bečka državna opera i Narodno pozorište u Beogradu, proslavljaju značajan jubulej 150 godina postojanja i tim povodom organizovani su raznovrsni kulturni projekti.

(c) Oesterreich-Werbung Wien, Staatsoper, August Sicard von Sicardsburg und Eduard van der N¸ll 1869 - Vienna, State Opera

Beč i Beograd,  i dve najvažnije kulturne institucije, Bečka državna opera i Narodno pozorište u Beogradu, slave značajan jubulej 150 godina postojanja.

Povodom ovog jubileja u Narodnom pozorištu u Beogradu, na sceni „Raša Plaović“, 24. maja 2019. godine u 19:00 sati biće organizovan direktan prenos iz Bečke opere predstave „Andre Šenije“, najpoznatije opere italijanskog kompozitora Umberta Đordana. U glavnim ulogama su internacionalne zvezde Ana Netrebko i Jusif Ejvazov, a dirigent je Marko Armiliato.

Prenos se realizuje u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom u Beogradu, a ulaznice su besplatne i mogu se podići na blagajni Narodnog pozorišta od 11:00 do 15:00 časova  i od 17:00 časova   do početka predstave.

 

Bečka državna opera

Iako nije najstarija, Bečka državna opera je svakako jedna od najpoznatijih operskih kuća na svetu.  Njena izgradnja je počela krajem 1861. godine na novokoncipiranom raskošnom bulevaru Ringstrasse, dugačkom 5,2 kilometra. Na njemu se danas nalaze brojne palate, muzeji, zgrada Parlamenta, Gradska kuća, Bečki univerzitet, Muzej istorije umetnosti i Prirodnjački muzej, berze i mnoge druge atraktivne građevine.  Jedna od najprominentnijih kulturnih institucija, Bečka opera, izgrađena je u stilu neorenesanse prema nacrtima bečkih arhitekata Augusta Sicarda von Sicardsburga i Eduarda van der Nülla.

Osam godina nakon početka radova, 25. maja 1869. godine, Bečka državna opera je svečano otvorena izvođenjem opere “Don Giovanni”  Wolfganga Amadeusa Mozarta uz prisustvo cara Franje Josipa I i carice Elizabethe, u narodu poznatije kao „Sisi“.

Danas ova operska kuća ima repertoar od preko 50 opera i 10 baletskih postava sa oko 300 predstava u godini. Svaki dan u sedmici prikazuje se druga opera, a broj posetilaca premašuje cifru od  600.000 godišnje. U mesecima april, maj, jun i septembar se na platnu površine 50 kvadratnih metara, ispred zgrade opere, prikazuje oko 85 predstava. Zavirite u unutrašnjost zgrade Bečke opere, koju nazivaju i “muzičkim hramom”.

Bečka opera će svoju rođendansku proslavu započeti 25. maja 2019. godine rođendanskim matineom, a zatim i premijerom opere “Žena bez senke” Richarda Straussa. Proslava se završava 26. maja kada će na javnom prostoru oko opere, uključujući i delove Ringa, pevači ansambla, gosti, Bečki državni balet, Orkestar Državne opere i mnogi drugi umetnici nastupati na jedan nekonvencionalan način.

Bečka opera, jedan od najvažnijih simbola Beča, nije poznata samo po operama i baletima, već i po glamuroznom Opern balu koji se u njoj održava svake godine, obično u februaru i koji okuplja kako krem austrijskog društva, tako i mnoge poznate ličnosti iz političkog, kulturnog i društvenog života iz inostranstva.

Da li ste znali: Za novog direktora Bečke državne opere koji će stupiti na funkciju od 2020. godine imenovan je Bogdan Roščić, rođen u Beogradu, koji je kao dečak došao sa roditeljima u Austriju i ovde napravio sjajnu karijeru.

 

Narodno pozorište u Beogradu

Narodno pozorište u Beogradu je jedno od najstarijih pozorišta u Srbiji i nalazi se u samom centru srpske prestonice. Ovaj objekat je rađen u više etapa, a vremenom su nastala dva bloka koji se danas nazivaju Blok A (velika scena) i stari deo objekta i Blok B (scena „Raša Plaović“).

(c) Narodno pozorište u Beogradu

 

Početkom 19 veka, rodila se ideja o pozorištu kao instituciji koja bi pomogla u borbi protiv zaostalosti i nepismenosti, i razvijanju narodne kulture u tadašnjoj Srbiji. Pozorište je trebalo da bude izgrađeno na Zelenom vencu, međutim, zbog nesigurnog podvodnog zemljišta, započeta izgradnja je, posle dva neuspela pokušaja, morala biti obustavljena. Pozorišne predstave su  sa prekidima održavane u Kneževoj pivari, a zatim i u gostionici kod „Engleske kraljice”.

Knez Mihailo, zajedno sa Državnim savetom, određuje novu lokaciju za podizanje pozorišta, na bivšem turskom placu kod Stambol- kapije.  Nažalost, knez nije dočekao početak radova jer je ubijen  03. juna 1868. godine, a kamen temeljac je postavio knez Milan 18. avgusta 1868. godine.  Gradnja je izvedena veoma brzo, a  prva predstava „Posmrtna slava kneza Mihaila”, izvedena je 30. oktobra ( po starom kalendaru) 1869. godine.

Da li ste znali: Pozornicu i mehаniku izrаdio je mаšinistа bečkog dvorskog pozorištа Veber, zаvese i ukrаse čuveni bečki slikаr Johаn Kаucki, uz sаrаdnju srpskog slikаrа Stevаnа Todorovićа.

(c) Narodno pozorište u Beogradu

Danas Narodno pozorište u Beogradu koje tokom godine poseti preko 150 hiljаdа gledаlаcа, svаkodnevno nа dve scene izvodi po dve predstаve. I dаlje je jedinstvenа i nаjznаčаjnijа kulturnа ustаnovа u Srbiji, kojа pod svojim krovom okupljа аnsаmble drаme, opere i bаletа, hor i orkestаr.

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Beč i Ringstrasse u Leskovcu

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava