Pisci iz dijaspore na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu

21. okt 2017 u 14:41

Na ovogodišnjem, 62. Međunarodnom sajmu knjiga kao specijalni gosti se predstavljaju 4 zemlje jednog jezika: SR Nemačka, Austrija, Švajcarska i Lihtenštajn. Na štandu pisaca iz dijaspore organizuju se prezentacije dela 50 autora iz rasejanja.

(c) pixabay

Međunarodni sajam knjiga u Beogradu održaće se po 62. put od 22. do 29. oktobra 2017. godine pod motom “Ključ je u knjigama”. Počasni gost Sajma je SR Nemačka, odnosno zemlje nemačkog govornog područja koje se zajednički predstavljaju pod motom “4 zemlje jedan jezik”.  Na najreprezentativnijem sajmu knjiga u celom regionu učestvuju najveći domaći, ali i brojni izdavači iz inostranstva. Austrija nastupa s velikom delegacijom pisaca, među kojima je i već prilično poznata autorka Barbi Marković koja živi i radi u Austriji. 

Pisci iz dijaspore imaće i ove godine svoj tradicionalni štand bkoji je omogućila Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu. Štand se nalazi u hali 4 Beogradskog sajma. Na njemu će od 23. do 28. oktobra učestvovati i  pisci iz dijaspore, regiona i Srbije. Srpski autori iz Kanade, Švajcarske, Nemačke, Holandije, Francuske, Italije, Rumunije i drugih zemalja svakoga dana će u poslepodnevnim časovima čitati na svom štandu. Biće održana i tribina na temu  očuvanja srpskog jezika i identita u rasejanju. 

Fokus ovogodišnjeg festivala posvećen je srpskoj književnosti u inostranstvu koju neguju pisci iz dijaspore. Ove godine je u centru pažnje nemački jezik, tako da zajednički nastupaju SR Nemačka, Austrija, Švajcarska i Lihtenštajn.

Gosti Sajma su najistaknutiji autori koji pišu na ovom jeziku, kao Herta Miler, dobitnica Nobelove nagrade za književnost 2009. godine, Vladimir Kaminer, Jan Vagner, dobitnik “Bihnerove nagrade”, Folker Kučer, pisac istorijskih krimi-romana i Ingo Šulce.

Posebna pažnja je posvećena prevodima dela srpskih pisaca na nemački i obrnuto. U okviru programa “4 zemlje 1 jezik” nastupiće i brojni autori iz Austrije kao publicista i pisac Karl Makus Gaus, Barbi Marković, Katrin Regla, Valentin Grebner, Krin Peška i Tereza Preauer.

 Beogradski sajam knjiga svake godine poseti više od 180.000 ljudi. Posetioci sajma tokom 8 dana imaju prilike da po najpovoljnijim cenama obnove svoje kućne biblioteke.

 

NAJNOVIJE VESTI-NASLOVNA OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava