Novo u proceduri za dobijanje radne i boravišne dozvole u Austriji

06.03.2019

Austrijska vlada je ovih dana donela mere koje treba da olakšaju proceduru za dobijanje radne i boravišne dozvole, posebno za stručnjake iz inostranstva i radnike koji spadaju deficitarna zanimanja.

(c) pixabay.com

Austriji nedostaje stručna, kvalifikovana radna snaga. U nekim oblastima rad ne bi mogao da se zamisli bez priliva stručnjaka iz inostranstva. A pošto tu prazninu ne mogu da popune ni državljani zemalja članica Evropske unije, austrijska vlada je 2011. godine uvela takozvanu „crveno-belo-crvenu“ kartu, radnu dozvolu koja i državljanima trećih zemalja, dakle zemalja izvan EU, omogućava legalan rad u Austriji.

Zbog mnogih, kako birokratskih, tako i formalnih barijera ta mera se nije pokazala kao neki posebno efikasan instrument koji bi trebalo da motiviše stručnjake da dođu da rade baš u Austriji. Zato je vlada ovih dana donela mere koje treba da olakšaju proceduru za dobijanje ove radne i boravišne dozvole. Prethodnih godina je u proseku dodeljivano 2.000 ovakvih dozvola godišnje.

 

Dokaz o stanu posle dobijanja dozvole

Do sada je bila apsurdna situacija da je kandidat za ovu kartu morao pri samom podnošenju zahteva, i pre dolaska u Austriju, da dokaže da raspolaže odgovarajućim smeštajem (stanom) u Austriji, a da još uvek nije bio siguran da li će tu dozvolu uopšte i dobiti. Sada mu se ostavlja logična mogućnost da stan traži tek po dobijanju kartice.

 

Niža granica za platu

Praksa je pokazala da je dosadašnja donja granica za primanja (platu)  za stručnu radnu snagu bila previše visoka. Do sada su lica do 30 godina starosti morala imati zagarantovana primanja od najmanje € 2.565, sada je ta granica smanjena na 2.052 evra. Za lica preko 30 godina taj limit je smanjen sa 3.078 evra na 2.565 evra bruto mesečno.

 

Regionalizacija

Početkom godine Vlada je, pored liste za čitavu Austriju, uvela i listu deficitarnih zanimanja po pokrajinama sa ukupno 45, umesto kao do sada 27 zanimanja.

Osim toga i sam postupak treba da se ubrza, pa će se mnoge stvari umesto poštanskim putem, obavljati digitalno, preko interneta. Ove godine je probna faza, a 2020. godine bi to trebalo da postane redovna praksa.

Aktuelizovana je i lista deficitarnih zanimanja u koju su uključeni i pozivi diplomiranih medicinskih sestara i tehničara kao i bolničarki i bolničara, a tu su i informacije za nostrifikaciju diploma medicinskih sestara/tehničara i bolničarki i bolničara na bosanskom/hrvatskom/srpskom.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Kako do zaposlenja u Austriji? (4. deo) – Postupak podnošenja i dodeljivanja prvog boravišnog naslova

Posao u Austriji: Više zaposlenih na puno radno vreme

Posao u Beču za starije osobe u projektu Joboffensive 50plus

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava