Stanje u bečkim školama: Više učenika, manjak nastavnika!

06.04.2018

U Beču preti opasnost od manjka nastavnika zbog odlaska u penziju velikog broja trenutnih predavača. Samo u Novim srednjim školama (NMS) će narednih godina oko 40% nastavnika otići u penziju. Istovremeno raste broj učenika. Gradski savet za školstvo radi na mogućim rešenjima za ovaj problem.

Beč je jedina austrijska savezna pokrajina u kojoj raste broj učenika. Paralelno s tim će do školske 2026/27. godine  oko dve trećine pragmatizovanih nastavnika (u statusu državnih činovnika) otići u penziju. Koliko će onih nastavnika koji rade pod ugovorom otići u penziju ne može se, po rečima Jurgena Černohorskog, koji je u gradskoj vladi nadležan za pitanja obrazovanja, pouzdano reći, jer o vremenu odlaska u penziju odlučuju sami ti nastavnici.

Ova situacija bi mogla najteže da pogodi Nove srednje škole (Neue Mittelschule): 40% nastavnika u ovim školama u Beču su stariji od 50 godina. Prema nekim proračunima će gotovo jedna trećina ovih nastavnika otići  penziju do 2025, dok će ih za deset godina biti i 40%.

Nedostatak nastavnika bi mogao da zaoštri i novi sistem obrazovanja: Svršeni studenti će ubuduće moći da biraju da li žele da predaju u gimnazijama ili u Novim srednjim školama. Strahuje se da bi Nove srednje škole (NMS) mogle da izvuku deblji kraj zbog često težih socijalnih okvirnih uslova rada, odnosno socijalnog statusa njihovih učenika.

 

Gotovo i da nema nastavnika na listama čekanja

Nema ni jednog nastavnika koji čeka slobodno radno mesto u nekoj od ustanova obaveznog školovanja ili u nekoj od stručnih škola, dok trenutno na radno mesto u gimnazijama čeka 54, a u srednjim i višim školama za stručno obrazovanje 196 nastavnika. Na listama čekanja za NMS nema ni jednog nastavnika.

506 nastavnika u osnovnim školama imaju posebne ugovore, to su studenti u poslednjoj godini školovanja koji već imaju pravo da predaju. U NMS je takvih 522, a u gimnazijama 390.

Prema informacijama Gradskog saveta za školstvo već sada je teško naći nastavnike za predmete kao što su matematika, engleski, nemački, fizika, hemija i informatika.

 

Plan od tri tačke

Savet za školstvo radi intenzivno na rešavanju ovih problema. Pri tom se došlo do tri tačke koje treba da spreče da Beč za desetak godina ima premalo nastavnika.
–   Prvo, da se zaposli veći broj nastavnika sa posebnim ugovorom, dakle studenata iz poslednje godine studija koji već mogu da predaju u školama.
–   Kao drugo, Gradski savet želi da animira nastavnike koji rade sa pola radnog vremena da preuzmu pun fond časova.
–   Kao treća mera se navodi namera da se personal regrutuje iz drugih pokrajina.

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava