Od jeseni u školama posebna odeljenja za učenje nemačkog

23.01.2018

Austrijski ministar obrazovanja najavio je da će od školske 2018./19. godine u svim školama u kojima ima dece koja ne znaju dovoljno dobro jezik postojati posebna odeljenja, tzv. "Deutschförderklassen", u kojima će se intezivno učiti nemački.

Od ove jeseni učenici kod kojih se prilikom upisivanja u školu utvrdi nedovoljno znanje nemačkog jezika za praćenje nastave moraće da posećuju posebna odeljenja pod nazivom “Deutschförderklassen”. To se odnosi kako na “nižu” (Volksschule, od 1 do 4. razreda) tako i na “višu osnovnu školu” (Neue Mittelschule, od 5. do 8. razreda)

Deca u statusu vanrednih učenika (außerordentliche SchülerInnen) će u tim odeljenjima obavezno provoditi po 15 časova nedeljno (u “Neue Mittelschule” čak 20 časova) intenzivno učeći nemački. Preostalu trećinu vremena takvi učenici će biti integrisani u redovna odeljenja. Tamo će zajedno s ostalim đacima pratiti nastavu fizičkog, muzičkog i likovnog obrazovanja, kako bi mogli da vežbaju ono što su naučili. U mnogim školama već i sada postoji dodatna nastava nemačkog (koja je ograničena na 11 časova nedeljno).

Kako će se utvrđivati “nedovoljno poznavanje jezika” i kako će izgledati nastava?

Od jeseni će zvanični kriterijum “zrelosti za školu” (Schulreife) biti i zadovoljavajuće znanje nemačkog za praćenje nastave. Deca kod koje se prilikom upisa (razgovora s direktorom) utvrdi nedovoljno znanje, moraće da polažu standardizovani test. Na osnovu pokazanih rezultata deca se proglašavaju “vanrednim učenicima” (außerordentliche SchülerInnnen) i dolaze u “Deutschförderklassen” koje će se  formirati već od 6 učenika. Posle svakog polugodišta (semestra) deca će polagati test i na taj način će se utvrđivati njihovo napredovanje u savladavanju nemačkog jezika.

Prelazak u redovno odeljenje će moći da usledi samo na osnovu ostvarenog napretka. Ako nisu dovoljno napredovali, vanredni učenici ostaju i dalje u svojim posebnim odeljenjima do najduže 4 semestra, odnosno dve pune školske godine. I posle prelaska u redovna odeljenja takvi učenici će imati i dalje po šest časova dodatne nastave nemačkog nedeljno.

Pročitajte još i:

Počelo upisivanje prvaka u osnovnu školu

Počinje prijavljivanje za gimnazije i NMS

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava