Portugalija je pobednik 62. Evrovizije!

13.05.2017

Pobednik ovogodišnjeg izbora za "Pesmu Evrovizije" je Portugalija, koju je u Kijevu predstavljao harizmatični Salvador Sobral. Drugo mesto osvojila je Bugarska, slede Moldavija i Belgija.

U glavnom gradu Ukrajine, Kijevu, pod sloganom Celebrate Diversity ( Slavimo različitosti) večeras je održano finale 62. Pesme Evrovizije. Pobedio je predstavnik Portugalije, Salvador Sobral sa džez baladom Amar pelos dois (Ljubav za dvoje). Salvador Sobral ima 27 godina i od samog početka je bio favorit takmičenja zbog svog anđeovskog glasa ali i zbog svoje pojave. Jednostavan i spontan bez velike pompe sa veoma “skromnim nastupom” osvojio je najveći broj poena i od strane stručnog žirija i od strane publike. Dok su se ostali takmičari utrkivali ko će imati bolji šou, igrače i stajling, Portugalac je otišao u drugu krajnost i na najednostavniji mogući način divnim melahoničnim glasom otpevao pesmu i ubedljivo odneo pobedu.
Ova pobeda je dokaz da se tako mnogo može izreći na jednostavan i topao način, pa čak i kada ne razumete ni reč jezika na kome se peva. Redak spoj pesme, jednostavnosti i topline koju donose sama muzika ali i Salvadorov glas.
Posle proglašenja Salvador Sobral je izjavio „Muzika nije vatromet, već osećanje. Možda je ovo dobar početak da je vratimo onome što ona zapravo jeste”.
Pobedničku pesmu Salvador je otpevao sa svojom sestrom Luizom koja je njegova velika podrška, kao i cela porodica koja je sve vreme bila uz njega.
Srpska predstavnica Tijana Bogićević nije uspela da se izbori za plasman u finale najvećeg muzičkog takmičenja, kao ni predstavnik Crne Gore, Slavko Kalezić. Za razliku od njih Žak Houdek iz Hrvatske plasirao se u finale i ostvario zapažen nastup.
Austrijski predstavnik Nejtan Trent je osvojio 16. mesto. Iako je imao odličnu pesmu i nastup, od publike je dobio 0 poena.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava