Dvorac Šenbrun: Najnoviji rekord, više od tri miliona posetilaca

22.01.2016

Jedna od najvećih znamenitosti Beča, velelepni dvorac Šenbrun, ponovo je oborio rekord u broju posetilaca. Ove godine ovaj velelepni dvorac zabečežio je 3,02 miliona posetilaca.

Dvorac Šenbrun (Schönbrunn) se smatra zaštitnim znakom Beča ali je i jedan od najvažnijih kulturnih blaga Austrije.

Istorija Šenbrunske palate počinje 1569 godine, kada je  rimski imperator Maksimilijan II, privučen zoološkim vrtom, kupuje Kateburg, lokaciju koju danas krasi palata Šenbrun. Privukla ga je ideja da verovatno da će  biti prvi koji će divlje životinje moći da čuva blizu svoje rezidencije. Mnogi iz kraljevske porodice su svoje odmore provodili u Šenbrunu što u prevodu znači „lepi bunar“,a ime je dobio zbog pitkosti vode iz njenog bunara. U 17 veku vojska Osmanskog carstva je opsela Beč, a Kateburg je skoro skroz bio uništen.

Iako je izgledalo da je skoro nemoguće restaurirati palatu, zahvaljujući imperatoru Leopoldu Prvom koji je zahtevao od arhitekte Johana Bernhara Fišera da projektuje novu palatu čime će joj vratiti stari sjaj. Tri godine je trajala gradnja palate, počev od 1696. godine.

Dvorac Šenbrun u Beču i druge atrakcije u njegovom sklopu posetilo je 2014. godine 3,02 miliona ljudi, u proseku 8.000 dnevno, što je za 5,3 odsto više nego u prethodnoj godini.
“Najnoviji rekord sa više od tri miliona posetilaca odraz je trajnog trenda razvoja gradskog i kulturnog turizma i potvrđuje opravdanost dosadašnjih i budućih investicija”, rekao je austrijski vicekancelar i ministar turizma Reinhold Mitterlehner, zadovoljan tim uspešnim bilansom austrijske turističke atrakcije broj jedan.
Prošla godina je bila uspešna i u ekonomskom smislu. Ukupan promet ovog i drugih dvoraca u njegovom sklopu 2013. godini iznosio je 42,2 miliona evra (povećanje od 3,8%), od čega 28,45 miliona evra otpada na prodaju ulaznica. U 2014. godini nastavljeni su radovi, a 13 miliona evra investirano je u restauraciju objekata i u nove ponude za posetioce.
2014. bila je uspešna i za druge atrakcije u sklopu kompleksa, kao što su Carski apartmani, Sisi muzej i Srebrna odaja u bečkom Hofburgu, gde je zabeleženo ukupno 670.000 posetilaca, što predstavlja povećanje od 5,8%

Više informacija na zvaničnoj Internet stranici dvorca Šenbrun.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava