Pozorišna predstava ŽANKA u teatru Akzent

27.02.2023

Žanka Stokić, srpska glumica i ljubimica publike, pamti se po svojim čuvenim pozorišnim ostvarenjima, ali i po životnoj priči.

Predstava „Žanka“ sa Jelicom Sretenović u naslovnoj ulozi, odaje počast jednoj od najvećih srpskih glumica – Žanki Stokić. Žanka se kao ljubimica publike pamti po svojim čuvenim pozorišnim ostvarenjima, ali i po životnoj priči obeleženoj tragičnim događajima i nerazumevanjem vlasti koja se u Srbiji ustoličila 1944. godine.

U predsmrtnoj noći čuvena srpska glumica suočava se sa samom sobom i svojom savešću, budući da je prošla dramatično iskustvo kažnjavanja posle Drugog svetskog rata zbog učestvovanja u satiričnim programima i predstavama na račun ilegalnih boraca i partizanskog pokreta.

Velika Žanka, postala je s jedne strane simbol blistavog dara i posvećenosti umetnosti glume, a sa druge simbol stradanja umetnika na političkoj i istorijskoj vetrometini. Ona nije samo bila je diva, već i nada hiljadama gledalaca tog vremena.

Predstava Žanka nastala je 2017. godine i ovom predstavom pozorište Madlenianum odalo je počast Žanki Stokić, i ujedno obeležilo 130 godina od njenog rođenja i 70 godina od smrti, jer je proslavljena srpska glumica celo svoje biće posvetila humanoj misiji teatra. Predstava je trebala da gostuje u Beču u martu 2020. godine, ali je tada, zbog uvedenih mera, zbog pandemije korona virusa, otkazana.

Kamerna predstava je rađena po drami “Žanka” Miodraga Ilića, a u režiji Milice Kralj. Naslovna uloga legendarne glumice Žanke Stokić poverena je Jelici Sretenović, a pored nje u predstavi  glume i Milan Caci Mihailović i njegov sin Petar Mihailović.

Predstava Žanka biće izvedena u Beču u nedelju 5. marta 2023. godine, sa početkom u 19.30 časova. Gledaoci će se tokom predstave i nasmejati, ali i zabrinuto posmatrati scene u kojima je Žanka surovo optuživana od strane tadašnje vlasti zbog njenog angažmana tokom Drugog svetskog rata.

Ulaznice možete kupiti po ceni od 24€ i 29€,  na blagajni teatra Akzent i onlajn na zvaničnom sajtu teatra. 

Predstava se izvodi na srpskom jeziku, sa titlovanim nemačkim prevodom.

Organizator: SK Forum 

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava