Pravilno pranje ruku uz muziku

12.03.2020

Pravilno pranje ruku je aktuelna tema zbog korona virusa koji se iz Kine proširio u mnoge zemlje sveta. Jedan umetnik daće vam savet na zanimljiv način.

(c) YouTube screenshot

Iranski umetnik i glumac, Danial Kheirkhah dosetio se da na jedan veoma kreativan način poduči ljude kako da operu ruke usred situacije sa korona virusa.

Danial Kheirkhah pruža  gledaocima zaista ozbiljan savet, koji je obojen smešnom mimikom o nemom filmu. Za njega je pravilno pranje ruku, podvučeno klasičnom muzikom, prava umetnost.
Uključite zvuk 🙂 – pogledajte pravilan način pranja ruku!

Inače, pranje ruku sapunom je jedna od najefektivnijih mera prevencije protiv brojnih zaraznih bolesti.

Stručnjaci savetuju da ruke treba prati ne samo pre jela i kada su vidno zaprljane, već i posle korišćenja toaleta, posle dodirivanja usta, nosa, ili očiju, nakon kontakta s bolesnom osobom, ali i prilikom svakodnevnih aktivnosti u domaćinstvu.

Za pranje ruku najbolji je tečni sapun, a ako se koristi čvrst sapun treba ga posle korišćenja isprati pod mlazom vode i čuvati tako da bude suv, poručuju lekari i dodaju da je važno dobro istrljati celokupnu površinu kože ruku.

U nekim situacijama poželjno je da se obavi i dezinfekcija ruku, za šta Svetska zdravstvena organizacija preporučuje sredstva na bazi etil alkohola ili izopropanola.

Pravilno i redovno pranje ruku

Pranje ruku je vrlo jednostavna navika koja zahteva minimalnu obuku i ne treba posebnu opremu.

– Sapun i topla voda su dovoljni za pravilno pranje ruku
– Posebni antibakterijski sapuni nisu neophodni jer nisu puno efikasniji u ubijanju bakterija nego obični sapun. Korištenje antibakterijskog sapuna može čak i dovesti do razvoja bakterija koje su otporne na antimikrobne lekove, pa će ih biti teže uništiti u budućnosti
-Na javnim mestima, posle pranja ruku koristiti isključivo papirnate ubruse
-Kod kuće, pamučne peškire treba često menjati, koristiti samo svoj peškir i nikad ne koristiti isti za lice i ruke, odnosno druge delove tela
-Sredstvo za dezinfekciju ruku može biti korisno kada sapun i voda nisu dostupni
-Redovnim i pravilnim pranjem ruku broj mikroorganizama se može smanjiti od 100 do 1.000 puta

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

 

Male boginje: Epidemija u porastu – 90.000 slučajeva u Evropi

Aplikacija za putovanje: Korisne informacije i pomoć u slučaju nužde

Zaštitite se od krpelja u Austriji: Krpelj, mаli ubоd, vеlikа оpаsnоst

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava