Male boginje: Epidemija u porastu – 90.000 slučajeva u Evropi

30.08.2019

Male boginje su ove godine pogodile Evropu, a broj obolelih se značajno povećao tj. udvostručio u odnosu na isti period prošle godine.

(c) pixabay

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) od 1984. godine pokušava da iskoreni male boginje u Evropi, koje ponekad mogu imati i smrtonosni ishod za bolesnika.

U prvoj polovini 2019. godine ova infektivna bolest, u našem narodu poznata kao male boginje (Masern) ili ospice, zabeležena je u Evropi u oko 90. 000 slučajeva. To znači da se broj bolesti udvostručio u odnosu na isti period 2018. godine, objavila je Svetska zdravstvena organizacija u Ženevi.

Ukupno 53 zemalja su uključene u područje koje se proučava za širenje malih boginja. U 48 zemalja došlo je do brojnih slučajeva bolesti, a posebno su pogođeni Ukrajina, Kazahstan, Gruzija i Rusija. Tamo se u prvoj polovini  ove godine desilo 78 odsto svih slučajeva ospica u Evropi.

U Austriji je do 1. avgusta 2019. godine  registrovano 136 slučajeva malih boginja, a radi poređenja, prošle godine  je bilo 77 slučajeva.

U Nemačkoj se male boginje za sad drže pod kontrolom. Prema podacima instituta Robert Koch, do kraja jula ove godine bilo je više od 450 slučajeva ospica. U 2018. godini bilo ih  je oko 540 slučajeva, a u 2017. godini nešto manje od 930.

Albanija, Češka, Grčka i Velika Britanija su ove godine izgubile status zemalja koje su bile bez slučajeva malih boginja.

 

Povratak malih boginja je zabrinjavajući

Ovakav razvoj događaja nije zabeležen od 2012. godine kada se detaljno prate male boginje u Evropi. Bez sveobuhvatne vakcinacije, i deca i odrasli mogu biti nepotrebno zaraženi. Ono što treba znati je i to da male boginje nisu bezopasne po život.

Od januara 2018. godine oko 100 ljudi u Evropi podleglo je ovoj zaraznoj bolesti. Razvoj i širenje epidemije malih boginja znači da je u Evropi potrebna visoka stopa vakcinacije od čak 95 odsto. Kod rubeole (Röteln) je situacija malo bolja. Prema rečima Svetske zdravstvene organizacije za 39 zemalja se smatra da nisu pogođene odnosno da je bolest iskorenjena.

Preporuka Svetske zdravstvene organizacije  je da svaku priliku treba iskoristiti da deca prime rutinsku vakcinu i da se  odrasli informišu o njihovom statusu vakcinacije i po potrebi vakcinišu.

 

Vakcina u Austriji je besplatna za decu i odrasle

Kampanja koja se već nekoliko godina sprovodi u Austriji, pod nazivom „Bez malih boginja“, ima za cilj i da poveća svest kod stanovništva o opasnostima koje ova bolest nosi kao i da svi budu kompletno informisani o mogućim opasnim posledicama.

Vakcina protiv malih boginja se u Austriji daje kombinovanom zaštitom protiv malih boginja, zaušaka i rubeola (Mumps-Masern-Röteln – MMR).

 

NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Dental Oral Centar: Stomatološka poliklinika u kojoj je osmeh prioritet

 

Aplikacija za putovanje: Korisne informacije i pomoć u slučaju nužde

Besplatni preventivni pregled za odrasle u Austriji

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava