Beč: Prodavnice će raditi i nedeljom?

03.09.2014

U Austriji se polako podrgreva diskusija oko mogućeg rada nedeljom, za koje se sve više zalažu poslodavci, posebno iz turističkog i uslužnog sektora. Protiv toga su predstavnici zaposlenih. Ova diskusija bi mogla biti uvod u novu podelu između vladajućih stranaka SPÖ i ÖVP.

Sve je počelo predlogom bečkog direktora turizma, Norberta Kettlera, da se za vreme Evrovizije dozvoli radnjama da budu otvorene i nedeljom, zbog toga što se u Beču tada očekuje veliki broj posetilaca. Priliku su iskoristili predstavnici poslodavaca plasirajući ideju da se olakšaju uslovi za rad nedeljom. Rad nedeljom je u Beču dozvoljen samo određenim branšama, kao što je gastronomija, ili na određenim mestima, kao što su železničke stanice.

Turističke zone

Jedan od predloga koji najviše kruži medijima je uspostavljanje turističkih zona u kojima bi rad nedeljom bio dozvoljen. Za ovu opciju se zalažu u Udruženju za bečku privredu (Wiener Wirtschaftsbund) koji su nedavno objavili studiju po kojoj je čak 71% bečkih privrednika za tu opciju. Na ovo je oštro reagovalo Socijaldemokratsko udruženje za privredu Beč (Sozialdemokratischer Wirtschaftsverband Wien – SWV) sa svojom studijom prema kojoj je protiv ove opcije 65,1% privrednika. Kao glavni argumenti protiv se pominju poteškoće oko određivanja tih turističkih zona, jer je, po rečima direktora bečkog SWV-a Pako Baxanta “ceo Beč turistička zona”.

Politički razdor

Debata koja se podgrejava polako prelazi sa ekonomskog u politički rejon. ÖVP, koji je blizak Udruženju za bečku privredu i koji predstavlja interese privrednika, podržava uspostavljanje turističkih zona. Ideju takođe podržava i predsednik Privredne komore Beča, Walter Ruck, koji je otpočeo razvijanje konzepta. Sa druge strane, SPÖ, tradicionalna radnička partija koja već decenijama drži vlast u Beču, podržava stavove sebi bliskog udruženja SWV. Za zamenicu gradonačelnika Beča i bečke ministarke za ekonomiju, Renate Brauner (SPÖ), stvar je jasna: “Opšte otvaranje prodavnica nedeljom u Beču niti je planirano, niti za ovakav potez ima razloga”.

Šta radi nedeljom u Beču?

Zakon o radu u Austriji zabranjuje bilo kakav oblik rada nedeljom, a u Beču osim pojedenih „dežurnih“ supermarketa „Billa“ na Praterstern-u i Franz-Josefs-Bahnhof-u sve ostale prodavnice su zatvorene.
U3 SUPERMARKT – je prodavnica u metro stanici Westbahnhof koja se jedina može pohvaliti da radi 365 dana u godini od 07.00 do 24.00 sati. Na istom mestu je i BAHNHOF CITY WIEN – šoping centar gde neki od sadržaja rade i nedeljom : “mali“ MERKUR market, prodavnice suvenira i čokoladi, knjižaru, prodavnicu časopisa,  trafiku Tabak i slično.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava