Trendovi u turizmu: Gde se sve putuje za vreme Uskrsa?

20.03.2018

U čemu austrijski turisti traže inspiraciju za putovanja i na koje sve destinacije će otputovati za vreme uskršnjih praznika, pokazalo je nedavno istraživanje.

U skladu sa predstojećim praznicima, odluke austrijskih turista  “kuda na odmor za vreme Uskrsa” verno je oslikano u istražavanja checkfelix-a. Destinacije koje su najviše tražene, ali i rezervisane, odnose se na kraća gradska putovanja i ” malo toplije destinacije” u Evropi, ali i  dalja egzotična putovanja. Pri ovom istraživanju uočeni su sledeći trendovi i omiljene destinacije kod Austrijanaca.

Kada govorimo o kraćim putovanjima po Evropi, najtraženiji su bili Amsterdam, London i Barselona.  To su uglavnom aranžmani u trajanju od 2 do 3 dana i biće realizovani u vreme produženog vikenda za vreme Uskrsa.U odnosu na prošlu godinu avio karta do Amsterdama je jeftinija za oko 11 odsto , dok je let za London poskupeo za 17 odsto.

Od malo udaljenijih i toplijih krajeva, i ove godine, najtraženije destinacije  su Tenerife, Lanzarote i Gran Kanaria, i naravno Dubai. Kao konstantan favorit Austrijanaca kada su uskršnja putovanja u pitanju je  glavni grad Portugalije, Lisabon. Iako je avio karta skuplja za čak 19 odsto u odnosu na prošlu godinu , on se i dalje nalazi među 10 najomiljenijih destinacija.

Apsolutni pobednik: Najveće interesovanje za Dubai

Pored  evropskih destinacija, checkfelix je takođe zabeležio i  posebno visok porast popularnosti kod austrijskih turista za “magični” Dubai.  Sa porastom od čak 52 odsto, u odnosu na prošlu godinu, Dubai je apsolutni pobednik i trend destinacija za Austrijance.
Posle tmurnih zimskih meseci u Austriji, “pustinjski dijamant” Dubai je , sa garantovanim sunčanim danima i temperaturama oko 30 stepeni Celzijusovih, savršena destinacija za kraj marta i početak proleća.

Većina Austrijanaca, u proseku,  planira svoj uskršnji odmor  oko šest meseci ranije . Odlazak je, većinom, planiran na Veliki petak, a povratak sa putovanja u Uskršnji ponedeljak.  Naravno, porodice sa decom imaju drugačije planove jer će Uskršnji raspust, koji počinje u petak 23. marta i završava se 2. aprila, iskoristiti za neko malo duže putovanje.

 

Dubrovnik i Beograd među najtraženijim

Dubrovnik je takođe veoma popularna destinacija među Austrijancima, kako za vreme  letnjih odmora, tako i u vreme Uskrsa. Kao i Heraklion na Kritu i Valensija  u Španiji, i Dubrovnik je u 2017. zabaležio porast zainteresovanosti na pretragama za putovanja, za čak 74 odsto. Ovaj trend se nastavlja i ove godine.

Sve što Dubrovnik poseduje, kao što su 260 sunčanih dana u godini, 20-kilometarska rivijera, stari grad i obližnje planine, domaća i mediteranska kuhinja i hrvatska vina samo su neki od razloga  koje  ovaj grad svrstava u destinacije koje svakako trebate posetiti.

Beograd je takođe jedan od prvih 5 gradova na listi najtraženijih destinacija i nalazi se kao preporuka brojnih turističkih agencija.

Beograd se opisuje kao grad sa kulturnim srcem koje nikada nije prestalo da kuca,  grad sa viševekovnom istorijom, uzavrelom Underground kulturom i grad zabave. Za inostrane turiste Beograd je interesantan i zbog kasnije proslave Uskrsa. Naime, ove godine pravoslavni vernici Uskrs obeležavaju nedelju dana kasnije, tako, dok je u brojnim evropskim gradovima sve predodređeno Ukrsu i uglavnom ne rade kulturne institucije, radnje i restorani, u Beogradu se  “živi punim plućima”.

Beograd je ozbiljan kandidat u trci za “novi Berlin” sa dodatkom slovenske duše kao plusom, što  često naglašavaju vodeći turoperatori u Evropi.

Američki Njujork tajms je na svoju listu pod nazivom „52 mesta koja bi trebalo posetiti u 2018“ stavio i prestonicu Srbije, a  američka TV stanica CNN stavila je Srbiju na 4 od 18 top gradova koje treba posetiti u 2018. godini.

 

Srbija je šampion turističkog rasta 

Srbija je u 2017. godini imala najveći rast turizma u regionu jugoistočne Evrope i Mediterana, sa ostvarenim deviznim prilivom od milijardu i dvesta miliona dolara. Osim Beograda, gde se sliva sve veći broj turista, prijatno iznenađenje je i  Vojvodina, koja je ponela titulu šampiona u gastro i etno turizmu. 

Grčka je ubedljivo najbolja na Mediteranu, a Venecija je odbranila titulu najbolje destinacije u primorskom turizmu.

Herceg Novi je šampion gostoljubivosti, Dubrovnik je lider u kulturnom turizmu regiona, Barselona u masovnom turizmu, Slovenija u ekološkom turizmu, Mađarska u banjsko-zdravstvenom, a Beč u kontinentalnom turizmu.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava