Restorani i kafići u Beču zvanično otvorili sezonu letnjih bašti

02.03.2019

Restorani i kafići u Beču, njih oko 3.500, poseduju letnje bašte koje su zvanično otvorene 1. marta su omiljena mesta za uživanje na svežem vazduhu, kako Bečlija , tako i turista koji posećuju austrijsku prestonicu.

Oko 3.500 letnjih bašti u Beču su omiljena mesta gde njegovi stanovnici vole da svrate i uživaju na svežem vazduhu.

Letnje bašte imaju dugu tradiciju u Beču.  Ovde ih zovu Schanigarten. Garten znači bašta, a ono Schani (Šani) je po legendi ostalo kad je jedan ugostitelj doviknuo svom pomoćniku: „Hajde Šani, iznesi stolove i stolice napolje“.

Prvu dozvolu  za letnju baštu u Beču dobio je kafedžija Đani Taroni na Grabenu, 1750. godine.

Letnje bašte su tipična mesta za uživanje u Beču gde se spajaju lagodnost i opuštanje  sa kulinarskim programom, nešto kao druga dnevna soba na otvorenom prostoru. Otvaranjem sezone letnjih bašti oživeo je bečki šarm na još neposredniji način, što daje svojevrstan pečat slici grada.

 

 Znatno porastao broj letnjih bašti u Beču

U poslednje dve godine je  u Beču bilo 10% više letnjih bašti nego u prethodnim godinama. Razlog tome treba tražiti i u činjenici da je oko 155 ugostitelja svoje stolove i stolice iznosilo ispred lokala i preko zime. To je omogućeno pre par godina  zahvaljujući izmeni odgovarajućeg zakona. 

 

Kako otvoriti letnju baštu?

Za otvaranje letnje bašte na javnoj površini je potrebna dozvola nadležnog organa, u Beču je to „Magistratisches Bezirksamt“ . Pored dozvole za rad u „letnjoj sezoni“ od 1. marta do 30. novembra, postoji mogućnost dobijanja dozvole i za zimsku sezonu. Prva dozvola za letnju baštu može biti izdata najduže na period od jedne godine, a prilikom produžavanje najviše do sedam godina.

U slučaju promene vlasnika lokala, dozvola prelazi na novog vlasnika ukoliko se ta promena prijavi nadležnom organu u roku od 8 nedelja.

Više informacija na zvaničnoj internet stranici Grada Beča pod Restorani i kafići i dozvole za letnje bašte.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava